Начало Култура Панагюрският клуб „Традиция“ ще вземе участие във възстановката в Добрич

Панагюрският клуб „Традиция“ ще вземе участие във възстановката в Добрич

СПОДЕЛИ
РК „Традиция“

Членове на панагюрския клуб „Традиция“ ще се включат във военноисторическата възстановка „Българският Великден 1876”, която  ще се проведе в Добрич, на християнския празник Цветница. Възстановката ще върне жители и гости на Добрич към героични моменти от Априлското въстание. В нея ще вземат участие  над 100 участници от клубове на Национално дружество „Традиция“ от цялата страна и реконструктори от чужбина.

За пръв път в България възстановка на Априлското въстание ще е с международно участие. Потвърдено е присъствието на реконструктори от Обществената организация „Живая история” от украинския град Виница. Във възстановката ще се включат германка и танзаниец.
Ще бъдат представени ключови епизоди от Априлската епопея – обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на революционната столица, клането в Батак и защитата на Перущица.

Домакините от РК „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят за пръв път навъзстановката в Добрич изработеното от тях пълно копие на черешовия топ, което ще бъде използвано при пресъздаването на бойните действия.

Машината на времето ще се задвижи в АЕМО „Старият Добрич”, на 21 април от 11.00 ч.