Начало Култура Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище

Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище

СПОДЕЛИ

С фотодокументална изложба ще бъде отбелязана и 10-годишнината от изграждането на залата-трезор, която стана възможна благодарение на мецаната проф. д.р Лъчезар Цоцорков

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище днес. Тракийският шедьовър ще бъде експониран в специално изградената зала трезор.

По традиция, Панагюрското златно съкровище пристигаше всяко година през месец май, когато са тържествата, посветени на Априлското въстание.

За първа година завръщането се отложи, но от 1-ви септември до 17 октомври  жителите и гостите на историческия град ще могат да се насладят на изяществото на уникалния тракийски сервиз и на атмосферата, която със звук и светлина създава залата -трезор. В изграждането ѝ са инвестирани 8 милиона лева, като всеки един от златните съдове е поставен в отделна бронирана витрина.

Залата-трезор е открита на 16 април 2012 г. , затова по време на тазгодишното гостуване на съкровището,  ще бъде отбелязана и нейната 10 годишнина с документална изложба. Тя проследява създаването на залата – от проектирането, до оборудването.

Залата, която приютява деветте златни съда, е проектирана от дружество „Архитектура и наследство“, като главни проектанти са архитект Петър Петров и Арх. Петкана Бакалова. Първо се влиза в информационна зала, където посетителите се запознават с историята на откриването на съкровището. После, преминавайки през символичен лабиринт, се влиза в самата зала, където в отделни стъклени куполи с насочена светлина върху всеки един от предметите, са експонирани съдовете от съкровището. Самите куполи са проектирани в Германия, а идеята всеки от съдовете да бъде в отделна витрина, е за да може да се разглежда от всички страни и да се видят детайлите.

За изграждането на уникалния дом на Панагюрското съкровище са използвани 1500 кубически метра специален бетон и е постигната изключително висока степен на сигурност, покривайки най-високите стандарти в музейното дело.

В мултимедийното пространство към залата-трезор има карта на света, на която са посочени държавите, в които е пътувало Панагюрското съкровище:

През последните 10 години, през залата -трезор в Панагюрище са преминали над 920 000 туристи.

Снимки: БГНЕС, ЕПА/БГНЕС, архив