Начало Общество Парад на домашните любимци в село Бъта

Парад на домашните любимци в село Бъта

303
0
СПОДЕЛИ

10360705_744924622212876_5094779388047308788_n

С много настроение е преминал парадът на домашните любимци в село Бъта, който се е провел днес, личи от снимките, публикувани във Фейсбук на страницата на ансамбъл „Иглика“. Ето какво разказва библиотекарката на читалището по повод организирането на веселото събитие: „Организирането на празника е изцяло по идея на децата от село Бъта. Всичко започна с думите: ”Лельо Миче, защо не направим изложба на домашни любимци?” Не се замислихме много, много и споделихме идеята с кмета Георги Александров. Той веднага отвърна: ”Действайте, аз съм с вас”. 
Не очаквахме,че ще има такъв огромен интерес. Бяхме леко притеснени до последно, защото организираме за първи път такова мероприятие. Събраха се не само деца, но и техни близки – майки, баби, дядовци. 
Специални гости бяха и децата от Целодневна детска градина „Надежда” в селото, които са основни партньори в нашите инициативи. Те не спираха да се радват на всяко животинче и задаваха непрекъснато въпроси към своята учителка г-жа Рендакова и леля Радка и леля Наталия.
В журито, което оценяваше всички питомници, бяха г-н Георги Александров – кметът на селото, Петко Кършев – студент ветеринарна медицина и Наско Стамболийки – бътовски зет. 
Децата се бяха погрижили за своите любимци. Изкъпани, сресани и облечени в специални дрешки, панделки за декоративните зайчета и морските свинчета, шапчица за мини пинчера… Присъстващите се любуваха на известни породи кучета и котки, можеха да се видят папагал, хамстер, декоративен заек, морско свинче, костенурка, патица и дори домашно прасе. Освен децата, участие взеха и вече „попорасналите“ дядо Иван Шкодров със своето куче порода Чихуахуа, Благой Елшишки с гълъбите, котките Хензел и Гретел, най-грозната кокошка Глория, кучето Ричи и прасето на дядо Йордан Калагларски – Гарчо. Докато журито се справяше със нелеката задачата, как да разпредели наградите, самодейците към читалището изнесоха кратка програма. Гостите бяха поздравени с гайдарските мелодии на Ивайло Какаров, песните и мажорентите танци на Десислава Кичукова и Йорданка Димитрова“.

Парадът е преминал в три категории:

1. Категория Кучета”
2. Категория
Котки”
3. Категория
Други домашни любимци”

А ето и наградените участници:

В категория „Кучета“: 

1. Лиза – порода Пойнтер на Атанас Пенчев
2. Каракачанката Арда на Георги Пенчев
3. Диг на Натали Гарванова

В категория „Котки“ 

1. Персийката Роки на Йорданка Димитрова
2. Манка на Тодор Стойковски
3. Хензел и Гретел на Благой Ендаров

В категория „Други домашни любимци”

1. Патицата Рики на Иван Стойковски
2. Папагала Харолд на Ивайло Какаров
3. Костенурката Джери на Петко Кърпаров

Поощрителни и символични награди са получили останалите участници.
Организаторите изказват своята благодарност за финансовата подкрепа на кмета на селото г-н Георги Александоров и на д-р Катя Григорова – ветеринарен лекар към ветеринарна практика ”Авангард-2002” ООД град Панагюрище, която е осигурила част от наградния фонд и нагледните брошури и картини, с които е била дообогатена украсата. Всички деца са получили лакомства.
До края на лятото в Бъта ще има „Парад на хвърчилата” и „Млад риболовец”.