Начало Бизнес PARAMIDONNA на панагюрката Доника Анчева е победител в Demo Day в тазгодишното...

PARAMIDONNA на панагюрката Доника Анчева е победител в Demo Day в тазгодишното издание на Dare to Scale

СПОДЕЛИ
Брандът за бански костюми и плажно облекло
PARAMIDONNA , създаден от панагюрката Доника Анчева, е тазгодишният победител в третото поредно издание на Demo Day. Финалното събитие на програмата за растеж на Ендевър* – Dare to Scale се проведе на 9 декември. Основен партньор е Пощенска банка, подкрепена от Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

„На първото „не“ не трябва да се отказваш, на стотното „не“ също не трябва да го правиш. Трябва да продължаваш, защото все някъде ще се отвори твоята врата, ако имаш желание да се развиваш“, казва Доника Анчева. Тя отлично знае към какво се стреми и с всяка изминала година се доближава все по-близо до идеята си за успех. Едно от доказателствата за това е отреденото първо място на марката й Paramidonna в тазгодишния конкурс Savex4Fashion.

Не съм участвала в конкурса с амбицията да го спечеля, но победата кара мен и екипа ми да бъдем много щастливи.“, споделя Доника в интервю за capital.bg. Paramidonna участва и в предишното, първо, издание на конкурса, но сега, когато се включва отново в него, тя е набрала още повече опит и разпознаваемост.

„Този конкурс няма аналог в България, а каузата му за подкрепа на родните модни брандове е безпрецедентна“, казва предприемачката, за която конкуренцията е силен и необходим тласък за развитие. Тя не просто не я плаши, а и се стреми към нея, защото я мотивира. „А и българските брандове стават все по-качествени и започват да изграждат среда„, допълва тя.

Paramidonna стартира през 2015 г. с производството на дамски облекла с фокус към плажната мода, но малко след това започва да произвежда основно бански костюми. Зад всеки процес двигател е Доника, която обаче държи да подчертае, че марката й се развива благодарение на екипа до нея. „За изминалите години разбрах, че са нужни постоянство, труд, много упоритост и правилният екип. Един човек сам не може да постигне такова нещо“, казва тя и споделя, че от старта до сега е имала редица неприятни ситуации, свързани със силно разочарование и неглижиране от страна на хора, на които се е доверила.

Paramidonna се откроява с избора си на качествени и скъпи материи, прецизност към детайлите и маркетингово позициониране. Производство на марката се случва изцяло в България, но платовете й са от италиански, испански и френски фирми, които биват достигнати на световни специализирани изложения. „Не е лесно просто така да си осигуриш качествени материали. За да го направиш, не само трябва да откриеш търсения производител и контакт с него. Трябва да заявиш голямо количество плат, а фирмата ти да отговаря на определени изисквания.“

Тя е изключително горда с последния си пробив, сдобил я с изключително иновативна материя – направена от рециклирани материали, събрани от световния океан. Доника разказва, че търсенето на неин производител й отнело около една година. Накрая го открила в лицето на малка италианска семейна компания, чието производство било насочено към иновации в спортните и плажните материи от над сто години. „Това е посоката, в която искаме да вървим. Работим и за усилена оптимизация на производствените процеси, за да оставим малък отпечатък върху средата.“

Първите стъпки на компанията по пътя към дългосрочната й цел – да използва само рециклирани материали и да пази природата, се правят и чрез колекцията One Size, на чиято разработка марката набляга сериозно през последните две-три години. Става дума за супереластичен плат, който отговаря на шест размера, т.е. женски тела от 40 до 100+ килограма биха ползвали един и същ размер.

И тъй като 95% от живота на Paramidonna се случва онлайн, с този бански костюм марката решава и два основни проблема при покупката – пробата и улучването на точния размер. „Всичко трябва да пасва перфектно, това не е просто тениска…„, коментира Доника.

„Създаването на бански е много специфично нещо. Който не се е захванал с него, няма как да знае. Изработката му и това на бельото са най-сложните сред шиенето на облекла, защото при тях сериозно се набляга на обмерните данни, а еластичността на материята играе голяма роля. Специфично е и по-трудно от това да правиш конфекция според мен, но това ни провокира.“

„Но ние не просто правим бански костюми – продължава Доника. Нашата амбиция е да създадем перфектните модели, които обаче не са за перфектното женско тяло. Това също е наша мисия – да накараме всички дами да се чувстват добре, да не сме само за съвършените момичета от рекламите и социалните мрежи. Затова в следващите години Paramidonna ще наблегне на това да покаже, че всички жени могат да бъдат красиви и да не изпитват притеснение от външния си вид, като се стреми да показва в средата си и дами от всички размери.“

Доника е завършила счетоводство, учила е в стопанската финансова гимназия, а по-късно и УНСС. И макар тогава специалността, към която е насочена от родителите си, да й се струва скучна, към днешна дата е благодарна за усвоените в нея знания. Те й помагат за бизнеса. „Днес всеки, който има афинитет към модата, пробва да създаде бранд. Но да направиш такъв и да си дизайнер изобщо не е достатъчно. Има много други елементи, които ще направят бизнеса успешен. Със сигурност трябва да разполагаш със знания, но и с много други комплексни умения“, споделя младата жена. Самата тя, въпреки че е завършила друга специалност, записва курс по Fashion Design в Лондон, за да усвои най-важното за създаването на колекция. Нейната най-силна страна е маркетингът. Генерира непрекъснато идеи, после ги обсъжда с по-запознати от нея специалисти и ако са отлични, ги реализира. Защото според Доника дори и за направиш фантастична колекция, ако не можеш да я представиш и тя да достигне до правилните хора, все едно нищо не си направил.

Така се оформя и една от най-силните страни на бранда – да предлага нови модели целогодишно, противно на останалите марки, произвеждащи по две основни колекции годишно. Paramidonna реализира всеки месец нови предложения в лимитирани количества, което държи клиентите й ангажирани, и разширява асортимента си непрекъснато.

Разширяването е свързано и с физическите граници. Paramidonna гледа навън и се съизмерва с европейските марки. Собственичката й не подценява българския пазар и споделя, че марката все пак е постигнала много тук, но се стреми към по-голям мащаб. „Ние сме конкурентни на световния пазар – коментира тя, затова и трябва да бъдем там.“ Сред поставените топ 3 цели за следващата година е създаване на една база от wholesale извън България.

___________________________________________________

*Програмата Ендевър е насочена към компании, които са преминали ранната фаза на своя растеж, и има за цел да помогне на предприемачите да изградят познания и умения, необходими за разширяването на бизнеса им. В тазгодишното издание бяха селектирани 20 предприемачи от 10 компании, като близо 40% от участниците са жени, а три от компаниите са и изцяло ръководени от дами.

Програмата продължи от септември до декември 2021 г., като през този период предприемачите преминаха през уъркшоповe и индивидуални менторски сесии, водени от успешни бизнес лидери от мрежата на Ендевър. Сред лекторите бяха създателите на Телерик – Васил Терзиев и Светозар Георгиев, съоснователят на продадената наскоро REMIX – Любомир Кленов, основателят на Telelink – Любомир Минчев, серийният предприемач Деян Витанов и др. В обученията бяха заложени теми в основни области, в които компаниите най-често имат предизвикателства – продажби, бизнес планиране, набиране на капитал и управление на организацията. Програмата се проведе в София, като общо над 30 ментори и членове на борда от местната мрежа на Ендевър споделиха своя опит в над 50 индивидуални менторски сесии и 7 уъркшопа.

Demo Day се проведе изцяло онлайн с медийното партньорство на Forbes Bulgaria, Bloomberg TV Bulgaria и The Recursive, и постави финала на Dare to Scale 2021. По време на събитието участниците получиха възможността да представят своите бизнеси в рамките на 4 минути пред 5-членно жури, съставено от утвърдени имена, сред които:

·     Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка

·     Калин Радев, основател и изпълнителен директор на Софтуер Груп

·     Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП

·     Левон Хампарцумян – финансист, председател на УС на Български форум на бизнес лидерите и бивш главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

·     Сабина Гьошева – съосновател на компанията BY FAR

На представянето на 10-те компании присъстваха също бизнес лидери, ментори и инвеститори от мрежата на Endeavor. Всяка компания беше оценена от журито на база на потенциалa за растеж, стратегия за развитие и презентационни умения, при което бяха отличени три компании с най-високи оценки:

1.     PARAMIDONNA, основател: Доника Анчева

2.     Racebox, основатели: Росен Коларов, Васил Коларов

3.     Две компании с равен резултат: StorPool, основатели: Боян Иванов, Боян Кроснов; Reverse, основател: д-р Росица Денчева

Наградените компании ще получат допълнителни индивидуални менторски сесии от мрежата на Ендевър, медийно представяне в Bloomberg TV, премиум членство в Growth Club на The Recursive и покана за годишния коктейл на Endeavor.