Начало Култура Параскева Джукелова в нов проект – „Моцарт проговаря български“

Параскева Джукелова в нов проект – „Моцарт проговаря български“

СПОДЕЛИ
restorant

В навечерието на новия артистичен сезон "Вълшебната флейта" на Волфганг Амадеус Моцарт ще бъде представена по нов и необикновен начин.Преди две години най-посещаваното оперно представление в света вдъхнови екипа от съмишленици на фондация "Културни перспективи" да създадe уникален мултимедиен продукт за деца – книгата "Приказка за вълшебната флейта", издадена от "Ентусиаст".

Автор на фантастичната адаптация по историята за Тамино, Папагено и Царицата на нощта е любимата на българските деца писателка Юлия Спиридонова–Юлка. На страниците на "Приказка за вълшебната флейта" тя пресъздаде символите и посланията на Моцарт, а неин спътник и консултант за света на великия композитор през цялото време бе Пенка Казанджиева, която е отговорна и за философската сила на книгата.

"Приказка за вълшебната флейта" не би била завършено произведение, ако не бяха специално създадените за нея изключителни илюстрации на художника Пенко Гелев, които добавят последните щрихи върху фантастичния свят, представен от Моцарт и Шиканедер – цялостен и изпълен с интересни персонажи и истории.

Под диригентството на маестро Емил Табаков, Симфоничният оркестър на БНР записа специално за проекта музикални извадки от "Вълшебната флейта" на български език в изпълнение на млади оперни певци, в началото на техния артистичен път – Пламена Гиргинова, Христо Стойнов, Ралица Ралинова, Емилия Кирчева, Кирил Шарбанов, Петър Димов. Това е важно партньорство и ангажимент между един от най-елитните музикални състави и младите изпълнители. Ариите могат да бъдат чути в диска към книгата "Приказка за вълшебната флейта".

От самото начало нашето желание беше да създадем и книга за слушане, която да може навсякъде да съпътства младата ни аудитория, за тази цел е "петият елемент" на книгата – аудиодраматизация по приказката в изпълнение на Мариус Донкин, Бойка Велкова, Марин Янев, Илиана Коджабашева, Кирил Бояджиев, Валентин Ганев, Ина Кънчева, Стефан Къшев, Силвия Лулчева, Параскева Джукелова, Радена Вълканова, Тодор Близнаков, Весо Цанев и Тодор Димитров.

По този начин – чрез текст, музика и картини – българските деца ще бъдат потопени в непреходен, магичен и съзидателен свят, пресъздаден от Моцарт и интерпретиран от нас, с лекотата, присъща на тяхното детство, която не познава граници и условности.

"Приказка за вълшебната флейта" е опит за провокация, свързана с възприятието на класическата музика и четенето. Оперното изкуство и книгите намират нов прочит и проправят нов път към децата, чието израстване е пряко свързано с усилието ни за създаването на критерии и вкус към литературните и музикалните образци на световната литература.

Като създатели на "Приказка за вълшебната флейта" ние сме готови да извървим един път на промяна заедно с всички родители, които имат отношение към света, в който живеят децата им, и искат да възпитат у тях любов към книгите и музиката.

"Приказка за вълшебната флейта" е началото на пътя. Отгърнете страниците ѝ и направете първата стъпка…

Източник: http://inews.bg