Начало Общество Парацетамол с опасен вирус – новата фалшива Facebook-епидемия

Парацетамол с опасен вирус – новата фалшива Facebook-епидемия

СПОДЕЛИ

Изключително „нездравословен“ слух е плъзнал из социалните мрежи. Много е вероятно и вие да сте попаднали на съобщения със снимки на хапчета P / 500, които призовават да споделите тревогата с приятелите си и да „спасите живот или живот“.

А „спешното“ предупреждение гласи следното:

„Новината“ се разпространява вирусно из цялата мрежа и много хора, свиканали да вярват на всичко, което прочетат, се връзват на въдицата.

Въпросният производител е базиран в Индия и не присъства в регистъра на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването.

Нито един от медикаментите, произвеждани от Apex, не се продава на българския пазар – включително Paracetamol / P 500.

Регистърът на лекарствените продукти, притежаващи разрешение за употреба в Република България, е публичен и може да се разгледа тук.

Всички лекарства, които съдържат парацетамол и се продават по българските аптеки, могат да се видят тук.

Любима Бургазлиева – председател на управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия-Бургас отговари на твърдението така:
„ На първо място – вирусите са живи организими, които не могат да просъществуват дълго време без да попаднат в някакъв приемник. На второ място – кои точно таблетки? Парецатамолът е активна съставка в толкова много различни таблетки, че е много трудно да се изброят. Дори да предположим, че във въпросните хапчета (които и да са те) все пак е попаднал вирусът Мачупо, от момента, в които те бъдат произведени до момента, в които те се закупуват от потребителите минава доста дълъг период от време. Това е несериозно… В хапчета таблетирана форма да има вирус, които просто да си седи там и да чака да зарази някого?“

С други думи – не се поддавайте на абсурдни и недоказани с фактически данни твърдения в социалните мрежи.