Начало Общество Първа копка на Центъра за деца с увреждания направи кметът Никола Белишки

Първа копка на Центъра за деца с увреждания направи кметът Никола Белишки

СПОДЕЛИ

Първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип на деца с увреждания бе направена днес от кмета на общината Никола Белишки. Към него се присъединиха и заместниците му Галина Матанова и Георги Павлов, които също вдигнаха кирки за първа копка на обекта. Гости на церемонията бяха Димитрия Гърдева  – директор на РД "Социално подпомагане" и Атанаска Цоцоркова – ръководител на социалната дирекция в Панагюрище  Бъдещата сграда ще се намира точно срещу действащия дневен център за деца с увреждания "Дъга" и този за възрастни с увреждания. По този повод кметът отбеляза, че едва ли има друга община, която да е успяла така да разположи социалните структури. Така услугите ще се допълват. Това е начинът, по който най-добре ще обслужваме и обгрижваме деца и възрастни, посочи градоначалникът. Той пожела спорна работа на фирмата – изпълнител на строително-монтажните работи – “Запрянови-03” ООД – Асеновград, като наблегна, че най-важно е да се спази обещания срок от 100 дни. Капацитетът на центъра е 12 плюс 2 места. Ще бъдат настанявани деца с увреждания извън територията на общината и на област Пазарджик, а родителите ще са по постоянен адрес в Панагюрище, уточни шефката на на регионалната дирекция Димитрия Гърдева.
Центровете за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в цялата област са 6 – в Панагюрище, три в Пазарджик, един в Пещера и във Велинград също един. Има и две защитени жилища в Пазарджик и Велинград, посочи още Гърдева. Центърът, който днес започва да се изгражда в Панагюрище е основна социална услуга, това е къщата за живеене на децата с увреждания, а дневния център е съпътстваща услуга, която те ще могат да ползват, добави още тя. Децата ще имат достъп до здравни грижи и до образователната система в Панагюрище.
Продължаваме да усъвършенстваме качеството на вече утвърдените социални услуги и да разкриваме нови, каза и ресорният зам.-кмет Галина Матанова. Това е  поредният пример за работа в партньорство, с който целим да предоставим най-доброто на тази чувствителна група от населението, която се нуждае от най-сериозна наша подкрепа, заяви още тя.
Проектът за изграждане на Център за настаняване от семеен тип в Панагюрище е на обща стойност 767 785,44 лева и е с продължителност 24 месеца. Общата му цел е да се подобри качеството на социалните услуги в община Панагюрище чрез изграждане на нова, отговаряща на съвременните изисквания и стандарти и адекватна на нуждите на социалната инфраструктура, която заменя институционалната грижа. Изграждането на центрове за настаняване от семеен тип е основна стъпка в процеса на деинституционализация, гарантираща, че при планирането и предоставянето на специални услуги за деца с увреждания водещо значение имат техните интереси и потребности.