Начало Култура ПЪРВА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА НА ПОЕТИ С КИТАРА В ПАНАГЮРИЩЕ

ПЪРВА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА НА ПОЕТИ С КИТАРА В ПАНАГЮРИЩЕ

СПОДЕЛИ

Maрия Бегова

Първата среща на поети с китара, организирана от Народно читалище „Виделина-1865“ ще се състои на 16 и 17 септември 2022 г. В нея ще се включат талантливи поети и музиканти от цялата страна и, разбира се, ще има и панагюрско участие. Ще бъдем лице в лице, душа в душа с бардовете: Виктор Макаров, Геновева Цандева в дует с Бойчо Иванов, Емил Пушникоя, Михаил Гроздев, Пени Ставрева, Пламен Сивов, Румен Спасов, Стоил Атанасов, Татяна Йотова, Теодора Станчева.

В събитията, предвидени в програмата, ще се включат още поетесите Камелия Кондова, Венета Арахангелова, Дарина Дечева, Соня Георгиева, актьорът Любен Чаталов и др.

Срещата започва в петък, 16 септември от 16 часа в залата на Духовия оркестър с „Памет за приятели“. Ще си припомним стиховете и песните на Пламен Ставрев, Гриша Трифонов, Бойко Георгиев, Славимир Генчев, Томи Наплатанов и ще споделим спомени за тях с близки и приятели.

От 17,30 ч. в Музикалната зала е срещата под наслов „Държавата на другия живот“ – един час с поезията и музиката на Пламен Сивов“, а от 18,30 в Големия салон на читалището е музикално-поетичният концерт на всички участници.

Празникът продължава с неформална среща „Кръгът на барда“ в ресторант „Бонжур“ от 21 часа.

На 17 септември, събота, от 11,00 часа в Градския парк е вторият поетично-музикален концерт. Сцената е отворена за всички изпълнители, които не са включени в предварителната програма.

Съпътстващи събития на първата панагюрска среща на поетите с китара са видеофест, презентации из историята на движението на бардовете, щанд за книги и дискове, минутки за автографи и снимки, запознанства и интервюта, посещения на музеите и забележителностите на града др.

След Харманли, Ловеч, София, Бургас, Шумен, Разград, ето, че тази година и Панагюрище и Нови пазар се нареждат между градовете, които организират фестивали на изпятата поезия. В Нови пазар събитието е посветено на 90-годишнината от рождението на Хачо Бояджиев, а панагюрската среща е посветена на новата учебна и творческа година на читалището и има за цел да популяризира набиращото все повече почитатели изкуство на изпятата поезия, да събужда и стимулира творческите импулси у младите хора, да обогати спектъра на културния и музикален живот в града ни.

Организаторите вярват, че любителите на хубави песни ще посетят събитията и ще подкрепят авторите и изпълнителите със своите аплодисменти, а общинската администрация, културните и стопански организации в града ще дадат своята морална и финансова подкрепа на изпятата поезия, за да може такива срещи да бъдат традиционни за прослава и просперитет на любимия ни роден град.

И така, очаква ни едно вълнуващо преживяване – красива поезия в едно с красивата музика на акустична китара в изпълнение на авторите! И както пее обичаният бард Асен Масларски: „Есен е, есен е, време за песен е!“ Тази есен песента идва в града ни през септември с Първа творческа среща на поетите с китара, а през октомври – с Петия фестивал на старата градска песен „Нежни спомени“. Организатор и на двете културни събития е НЧ“Виделина-1865“.