Начало Общество Първата ешелеграма от Рожен замина за САЩ

Първата ешелеграма от Рожен замина за САЩ

СПОДЕЛИ

Както по-рано през годината стана ясно, Завод за Оптика АД спечели конкурс и изгради Ешеле спектограф за  НАО Рожен, предназначен за научни изследвания в Института по астрономия с НАО на БАН.

«Спектрографът  е захранван със светлина, подавана чрез оптично влакно от двуметровия телескоп на обсерваторията, с което е съобразена неговата конструкция. Целта при конструирането на спектрографите е регистриране в един кадър на колкото се може по-голяма част от спектъра на диапазона 350-1000 nm, който пропуска земната атмосферата. Например изследването на гравитационното смущение на планета върху родителската звезда или  движението на веществото в атмосферите на звездите (нерадиалните пулсации ) се основават на измервания на скорости от порядъка на няколко метра в  секунда. За този тип изследвания се изисква висока стабилност на звездното изображение на входа на спектрографа, която не може да се получи със спектрографи окачени директно на телескопа,а със спектрографи захранвани с оптични влакна» – е обстойния коментар на учените от ИА с НАО Рожен. 

Учените вече се похвалиха, че първата ешелеграма регистрирана в НАО Рожен с новия ЕШЕЛЕ спектрограф е изпратена на колегите им от САЩ за анализ.

«Ешелеграмата е ценна с това, че дава практически целия спектрален диапазон в един кадър, при това със спектрално разделяне значително по-голямо от старите спектрографи. Това позволява прилагане на модели за звездни атмосфери, измерване на голям брой линии с цел надеждно определяне на скоростите на въртене на звездата и движението и в пространството. Ако получиш 7-8 спектъра на една звезда можеш да видиш дали звездата не е двойна. Ешелограмите позволяват да се постигне висока точност при измерване на лъчевите скорости на звездите, измерване на радиалните скорости в рамките на нощта до 1 км/sec,спектрално разделяне с висока степен на повтаряемост» – завършват от обсерваторията.

Завод за Оптика Ад и Оптикоелектрон Груп Ад ще продължат да следят развитието и дейността на Ешеле спектрографа в НАО Рожен и ще получават актуални резултати от работата му. Ешеле спектрографа на Завод за Оптика е поредното доказателство, че в индустриалния парк «Оптикоелектрон» се произвеждат едни от най-качествените оптични инструменти в Европа.