Начало Бизнес Първата от серия мобилни системи Мусон 17, разработена в „Оптикоелектрон“, замина за...

Първата от серия мобилни системи Мусон 17, разработена в „Оптикоелектрон“, замина за Швеция

СПОДЕЛИ

Първата от серия мобилни системи Мусон 17, разработена в гаражите на „Оптикоелектрон“, замина преди седмица за Швеция, за да бъде въведена в експлоатация, както и да се обучи персоналът, който ще работи с нея.

„Това е завършен продукт, но ние го наричаме демонстративен, тъй като през следващите месеци ще трябва да обучим голям персонал зад граница да работи с него. Така при доставката на следващите системи за клиента, те ще имат човешки ресурс, който веднага да започне работа“ – коментират от „Оптикоелектрон“.

„Всичко започна през 2012 година, когато за охраната на българската зелена граница трябваше да разработим подобна система“ – споделят от дружеството.

Днешният Мусон 17 е коренно различен от първоизточника си, тъй като трябваше да се съобразим с клиентските изисквания. Бройката на мобилните системи, които ще произведем за този клиент през следващите години не е важна.  Важен е фактът, че усилията ни в изграждане на силен и качествен екип, води до ежедневно усъвършенстване в развиването на нови технологии на територията на индустриалния парк Оптикоелектрон“ – завършва инж. Боян Гарчев, директор Международни пазари в дружеството.

Мусон 17 е мобилна система за наблюдение на големи площи като: гранични бразди и гранични територии, петролни полета, масивни по размери селскостопански производства. Всичко, което е над 20+ км. влиза в обсега на системата.

Системата е изградена на базата на джип Нисан и включва в себе си мулти-сензорна система изградена от дневна, нощна и термовизионна камера, телескопична мачта, мобилно управление, докинг станция за мобилен компютър, управляваща конзола, захранваща система, скрити камери и други.