Начало Култура Първи фолклорен събор на теснолинейката подготвят на най-високата гара на Балканите

Първи фолклорен събор на теснолинейката подготвят на най-високата гара на Балканите

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

На 12 август 2018 година (неделя) ще се проведе Първият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”. Гайди, танци и песни ще разлюлеят ливадите край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, сгушена между Родопите и Рила планина.

Целта на организаторите е отново е да бъде привлечен общественият интерес към каузата за опазване, популяризиране и развитие на теснолинейката като туристическа забележителност и национално богатство – гръбнак на туризма в този красив край.

Участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна, разделени в 22 колектива и самостоятелни изпълнители, които ще се изявят безвъзмездно – в името на това заедно да рекламираме региона, традициите, българския дух и Малкото влакче като важна част от социалния и културния живот от Тракия до Пирин.

Събитието ще бъде възможно благодарение на  подкрепата на Община Якоруда – които ще осигурят безвъзмездно сцената, както и на Община Велинград – която се ангажира с наемането на озвучители за празничния ден.

Официалното откриване ще започне в 12:30 ч., а с пристигането на влак „Родопи” в 11:10 започваме презентация и дегустиране на традиционни якорудски ястия, тъй като мероприятието се провежда на територията на Община Якоруда, за чиято туристическа визия също работим усилено с помощта на наши членове и редица доброволци. По време на събитието, което ще продължи до 20 ч. вечерта, всеки  гост ще може да се докосне до местни продукти – сладка, мед, млечни продукти, боб, билки и други, да похапне вкусна родопска якорудска скара и да си вземе сувенири за спомен.

От 15:15 ч. ще започне празничният концерт на младия изпълнител на македонски песни Борис Коцаков, известен в региона и страната. Самодейците ще се изявят в три части – от 13:00 до 15:00, от 16:30 до 18:30 и от 18:40 до 19:40 ч.

Програмата е съобразена с преминаващите влакове, но призоваваме всеки, който има възможност, да използва и личния си автомобил, тъй като местата във влакчето са ограничени. Около гарата има място за паркиране, служителите на реда също ще съдействат. Чакаме Ви!

Повече информация на телефон 0892288220, мейл kv94@abv.bg и във фейсбук страницата ни „Родопската теснолинейка”.