Начало Култура Първият българин, развял българското знаме на Южния полюс, гостува днес в Панагюрище

Първият българин, развял българското знаме на Южния полюс, гостува днес в Панагюрище

СПОДЕЛИ

За него Антарктида е втори роден дом, доайен е на българската експедиция на ледения континент и пръв забива българското знаме на Южния полюс на 8 януари 2013 г. А някъде на остров Ливингстън един бряг и един ледник носят неговото име. 

Christo_Pimpirev_Antarktida

За тайните на Антарктида ще ни разкаже проф. Христо Пимпирев. Той ще гостува на Литературен салон “Виделина” днес, 10 април, от 17:30 часа в музикалната зала на читалището.

Проф. д-р Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Получава магистърска степен по геология през 1978 г., избран е за асистент през 1981 г., през 1984 г. е вече старши асистент. През 1987 г. става доктор на науките. От 1988 г. е главен асистент, в периода 1994-2004 г. е доцент, а от 2005 г. е професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и Председател-учредител на Българския антарктически институт.

Директор на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. до сега. Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в Колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика.

Преподава исторична геология и палеогеография, изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Испания, Аржентина, Канада, Южна Корея и др.

Автор e на 5 книги, 6 документални филма и над 150 публикации в реномирани български и чужди списания.

Той е и първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г. Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.