Начало Общество Първокласниците ще учат по старите буквари, но по нова методология

Първокласниците ще учат по старите буквари, но по нова методология

36
0
СПОДЕЛИ

Източник: Дневник

Изучаването на буквите в първи клас по друг ред е с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички. Това обясни в интервю за БНР министърът на образованието Меглена Кунева, като даде за пример изучаването на буквата „м“ след буквата „а“, за да могат първокласниците да научат по-лесно сричкуването.

Учебниците за първокласниците

Кунева обяви, че букварът няма да се сменя, а само ще се преподава по нова методология. „За общо успокоение мога да кажа, че от буквата „ч“ нататък може да се използва и старият буквар. Но уверявам ви, след стотици срещи, които направихме сред учителите в първи и в пети клас, притеснения сред учителите за това няма. Много от нашите слушатели ще си спомнят, че е имало такава система за изучаване на буквите. Тя се оказва според психолози, педагози по-успешна и затова сега се въвежда по този начин“, каза Кунева и уточни, че от февруари нататък вече се минава на читанката.

За учебника по математика е подготвено само приложение. „Там имам няколко нови урочни единици. Става въпрос за смятането по десетици, оттам на практика материалът е същият“, уточни министърът на образованието.

Децата във втори и трети клас вече няма да повтарят годината

Министерството не може самоволно нито да отива против закона, нито да го изменя, макар и по някои текстове да има много въпроси. Това е такъв текст, обясни Кунева и разясни аргументите на законодателя: „Най-напред нека да си дадем сметка, че една голяма част от децата, които повтарят, или децата, които биха повтаряли, са деца, за които българският език не е майчин. Какво се случва, ако такова дете се остави да повтаря първи и втори клас? Безспорно отблъскване от процеса, изоставане от своя випуск и негативно отношение към училището.“

Кунева обясни предложението на министерството на образованието – с предучилищното образование да се компенсират тези затруднения, с които в други години децата влизат в първи клас. А и в новия закон са предвидени много допълнителни часове, които могат да се вземат както през учебната година, така и през ваканцията.

zx450y250_1902056

Оценки има, но те не са така, както сме свикнали, а „отлично се справяш“, „малко не ти достига“, „има незначителни пропуски“, обясни Кунева. „Отново искам да подчертая, че това го казва законът, а не е нещо, което министерството така е решило, но отново постепенно ще въведем това, което законът изисква. От една страна, това ще даде повече информация на родителите, от друга, пък ще накара и учителите внимателно да подберат думите, с които да опишат прецизно какво не достига на детето“, каза министърът на образованието.

Според Кунева има много предимства при удължаването на учебната година за децата в първи клас. „Ако попитате родителите, всъщност това и за тях е добро решение. Но това не е за сметка на натовареност на децата, а точно обратното – за да може да има повече часове за спорт, повече часове за извънкласни занимания. По-добре е през дните да са с по-малка натовареност, отколкото да учат една седмица по-малко“, каза тя.