Начало Култура Пъстър и многолик Втори фестивал на туризма и етеричните култури в Стрелча

Пъстър и многолик Втори фестивал на туризма и етеричните култури в Стрелча

СПОДЕЛИ
Въпреки капризите на времето Втория фестивал на туризма и етеричните култури ще се запомни с разнообразните прояви, в които участваха всички културни и образователни институции, туристическия бранш и местни сдружения.
„С богатия си туристически ресурс, основаващ се на производството на етерични култури, минерална вода, културно-историческо наследство, красива природа и атрактивни мест за настаняване, Стрелча инициира специфични и запомнящи се празници“, каза в официалното си обръщение към жителите и гостите на града кметът инженер Георги Павлов, а специалният гост на тържеството народния представител от 47-то Народно събрание Стефан Мирев  подчерта подкрепата си за всяка инициатива на Община Стрелча.
Многолик е точното определение за второто издание на фестивала, правоприемник на Празника на розата, създаден в далечната 1996 г. В инициативата „Сътвори цвете“ с активното участие на НЧ „Просвещение-1871“ над 40 деца твориха макети на цветя с различни материали.
Откриването на лятната сцена в Градския парк привлече многобройни зрители, които се насладиха на изпълненията на детската денс-формация „Олимпeя“ и певческите групи „Стрелица“ и “Роден край“.
Ритуалът „Розобер“ възпроизведен от „Стрелица“ и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в стрелчанска розова градина представи пред специално пристигналите гости, начина по който Стрелча пази и тачи традициите на песенното творчество и поминъка си – розопроизводството.
Инициативата „Стрелчанска трапеза“ е на път да се превърне в запазена марка на големите празници благодарение на съдействието и съпричастността на Хотел-механа „19 век“ , Хотел-ресторант „Средна гора“, Къща за гости „Теди лайв“, Къща за гости „Света Анна“, Къща за гости „Митьова къща“, Група „Горски здравец“,  Балнеохотел „Роза“, Хотел „Перла“, Снек-бар „Централ“, ЕТ „Ефи-220“ Енчо Фингаров, Детска градина „Д-р Стайко Стайков“, Домашен социален патронаж.
Община Стрелча изказва благодарността си на всички участници в „Стрелчанска трапеза“ за прекрасно презентираните и вкусни ястия, които станаха достояние на жителите и гостите на града.
През целия втори ден „Старата розоварна“ на „Катеко“ АД посрещаше гости и демонстрираше процеса на розоизваряване чрез уникално запазените си съоръжения от 50-те година на XX век.
Прзничната програма премина под знака на таланта, чара  и младостта на участниците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“, НУ „Паисий Хилендарски“, танцова формация „Усмивки“, денс-формация „Олимпея“, Мартина Стойнова и Даниела Гайдарова.
Концертът на Николай Славеев, гайдарска група „Войводите“ и танцова формация „Пловдивъ“ не остави равнодушен нито един зрител с изпълненията си.
В двата дни на фестивала бяха представени продуктите на занаятчии, фермери и розопроизводители в Алеите на занаятите и ароматите.
Продуктът на една демонстрация на специфични умения и изкуство ще бъде изложена в Градския парк за спомен от Втория фестивал на туризма и етеричните култури. Майсторът на дървени скулптури с бензинова резачка Васил Говедарски и неговата съпруга изработиха атрактивна фигура на мечка, която дариха на Стрелча.
Съпътстващите изложби  „Цветя“ – живописни творби от фонда на Художествена галерия „Станислав Доспевски“, „Пролет е, Стрелча рози бере“ и изложбата-базар „Рози в шевици“ на Надка Тодорова в Историческия музей обогатиха празника, а чрез благотворителната изложба „Светлина за Шипка“, в която със свои картини участва и художничката със стрелчански корени Альона Петришка, Стрелча стана съпричастна към каузата за възстановяване на читалището в град Шипка.