Начало Общество „Пътна полиция” започва акция „Ваканция“

„Пътна полиция” започва акция „Ваканция“

СПОДЕЛИ

През пролетно-летния период и след излизането на учениците във ваканция  значително нарастват опасностите катастрофи с участието на деца и юноши. Те са пострадали при неправилно и внезапно пресичане на платното, като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, като пътници в автомобили. Често важна съпътстваща причина е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

   Друг сериозен проблем, вследствие на който съществува  високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани  от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца. С цел  ограничаване  на причините и условията за пътни инциденти с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 15 юни 2013 г  ще се проведе традиционната акция на „Пътна полиция”: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”. През периода  на акцията и през цялата ваканция ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на  пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори  на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. Полицейските служители ще реагират и ще се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на катастрофи.

Данни са пътно-транспортния травматизъм на територията на областта:

От 01.01.2013г. до 31.05.2013г. на територията на областта са станали общо 347 тежки ПТП, при което са загинали 17 човека, а 72 са ранени. В сравнение за същия период на миналата година са регистрирани общо 360 тежки ПТП, но със 7 убити и 35 ранени.

Пострадали деца и младежи от началото на 2013г.:

На възраст между 6-9 години – 1 пострадало дете като пешеходец

На възраст между 10-14г. – 1 пострадало дете като пътник

На възраст между 15-17г. – 2 загинали и 5 ранени

На възраст между 18-20г. – 3 загинали и 9 ранени

 

                                                                 Пресцентър ОДМВР-Пазарджик