Начало Култура Пътуващ семинар в Златоград за читалищата на община Панагюрище

Пътуващ семинар в Златоград за читалищата на община Панагюрище

СПОДЕЛИ

  В два поредни дни (10-11 юли 2013 година) Община Панагюрище организира пътуващ семинар и обмяна на опит за секретарите на читалищата на територията на общината. Семинарът се провежда по инициатива на общинското ръководство, което отчита високи резултати в дейността на читалищните институции.    Пътуващият семинар се провежда в град Златоград. Темата на обучението е „Организационна култура, протокол и култура на управление”.

         През първия ден групата пътува по направление Панагюрище – Златоград през Пловдив, Асеновград, Бачковски манастир, Чепеларе, Пампорово и Смолян. В Асеновград се предвижда посещение на Асеневата крепост, а в Смолян – на Исторически музей,  църква и Пленетариума.

         На 11 юли в Златоград ще се осъществи среща – обмяна на опит, с колектива на ОНЧ „Просвета“. По-късно секретарите на читалищата от община Панагюрище ще имат възможността да посетят и разгледат Ентографския ареален комплекс, който представлява една експозиция „на живо". Разположен е в един от кварталите на Златоград. Интерес представляват работилниците, представящи традиционни занаяти. Целогодишно, в автентичен и подходящ интериор, се възпроизвеждат на живо всички дейности, свързани с първичната обработка на вълна, козина и памук, на предачеството, плетачеството, тъкачеството – с отвесен и хоризонтален стан (вкл. и мутафчийство), абаджийство, гайтанджийство и терзийство, ножарство, както и производство на родопски специалитети и напитки от златоградско. През 1871 година е построена втора църква в Златоград "Св.вмчк Георги Победоносец". В двора й е създадено и българско светско училище. Днес в запазената му сграда се намира музейната сбирка "Просветното дело в средните Родопи". В сграда – паметник на културата е разположена и музейна сбирка на съобщенията.

На връщане от Златоград групата ще посети археологическия комплекс  Перперикон.