Начало Избори Пазарджишкият административен съд не уважи искане на Никола Белишки

Пазарджишкият административен съд не уважи искане на Никола Белишки

СПОДЕЛИ

На свое закрито заседание вчера състав на Пазарджишкия административен съд отхвърли искането на досегашния кмет на община Панагюрище Никола Белишки за спиране на изпълнението на Решение номер 138-МИ от 6.11.2023 г. на ОИК-Панагюрище, с което се обявява за избран за кмет Желязко Гагов. Магистратите отхвърлиха искането, като го квалифицираха като  „неоснователно, необосновано и недоказано“.

Искането е инкорпорирано в жалбата, която вчера следобед Белишки депозира в Административен съд – Пазарджик  по повод резултатите от втория тур на кметските избори. Самата жалба ще бъде разгледана на заседание на пазарджишкия Административен съд на 17.11.2023г. За същия ден – 17.11, е насрочена официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбраните кмет и общински съветници.

Като основание за жалбата Никола Белишки посочва, цитираме, „редица нарушения на Изборния кодекс и Методическите указания на Централната избирателна комисия при провеждането на гласуването и отчитането на изборния резултат от секционните избирателни комисии в някои от 27-те секции на територията на общината. Други незаконосъобразни действия са извършени от самата Общинска избирателна комисия (ОИК) при изчисляване и обявяване на крайния резултат на изборите за кмет на общината.“ Въз основа на описани в 7 страници от жалбата нарушения, Белишки се обръща с искане да бъде разпоредено извършване на повторно пълно преброяване на всички подадени в изборния ден на 5-ти ноември гласове на изборите за кмет на община Панагюрище и при положение, че новото преброяване води до резултат, различен от констатирания в Решение № 138-МИ/06.11.2023г. на Общинската избирателна комисия Панагюрище, съдът да обяви въпросното решение за неправилно и незаконосъобразно и да задължи ОИК да постанови ново решение, съответстващо на действителните числови данни от гласуването. „Алтернативно, правим искане ако съдебният състав прецени, че извършените нарушения в изборния процес са толкова съществени, значими и повсеместни във всички избирателни секции на община Панагюрище, че правят незаконосъобразно изцяло провеждането на втория тур на местните избори, да отмените решението на ОИК за избор на кмет на община Панагюрище като незаконосъобразно и да задължите ОИК да вземе решение, с което да предложи на ЦИК провеждането на изцяло нов избор за кмет.“ – се посочва още в жалбата.

Какво ще постановят магистратите, предстои да разберем.