Начало Култура Пчеларите от „Акация“ ще отбележат своя празник с водосвет и курбан

Пчеларите от „Акация“ ще отбележат своя празник с водосвет и курбан

СПОДЕЛИ
Снимка Николай Радулов
restorant

На 10 февруари е зимният празник на пчеларите, който се чества в деня на Свети Харалампий. Той е празник и на меда, за който се счита, че след благословение в църква, добива още по – голяма сила и свойства да лекува дори по – тежки заболявания.

Пчеларите от панагюрското дружество „Акация“ също ще отбележат своя професионален празник, разказа за ПИА председателят Стоимен Чуклев.

Сутринта пчеларите ще осветят меда в църква, след което ще направят традиционното си посещението на местността „Св. Харалампий“. Там отново ще бъде извършен водосвет, като за първа година ще бъде раздаван и курбан за здраве.

Утре, 8 февруари, от 15:00 часа в ЦПЛР-Панагюрище ще се състои откриването на изложбата и награждаването на участниците в конкурса за рисунка, есе, разказ и стихотворение „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. Конкурсът е организиран от Община Панагюрище, ЦПЛР-Панагюрище и Общинско пчеларско сдружение „Акация” – Панагюрище.

Пчеларско дружество „Акация“ е учредено на 23 февруари 2007 г. и негов председател е Стоимен Чуклев. В сдружението членуват около 70 души.