Начало Общество Пчеларите от „Акация“ ще отбележат своя празник с водосвет и тържествена вечер

Пчеларите от „Акация“ ще отбележат своя празник с водосвет и тържествена вечер

СПОДЕЛИ
Снимка Николай Радулов
Снимка Николай Радулов
Снимка Николай Радулов

Утре, 10 февруари, е зимният празник на пчеларите, който се чества в деня на Свети Харалампий. Той е празник и на меда, за който се счита, че след благословение в църква, добива още по – голяма сила и свойства да лекува дори по – тежки заболявания.

Пчеларите от панагюрското дружество „Акация“ също ще отбележат своя професионален празник, разказа за ПИА председателят Стоимен Чуклев.

Сутринта пчеларите ще осветят меда в църквата „Свето Въведение Богородично”, но поради неблагоприятните метеорологични условия посещението на местността „Св. Харалампий“ тази година няма да се състои.

От 15:00 часа ЦПЛР-Панагюрище ще се състои откриването на изложбата и награждаването на участниците в конкурса за рисунка, есе, разказ и стихотворение „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. Конкурсът е организиран от Община Панагюрище, ЦПЛР-Панагюрище и Общинско пчеларско сдружение „Акация” – Панагюрище.

Празникът ще завърши с тържествена вечер.

Пчеларско дружество „Акация“ е учредено на 23 февруари 2007 г. и негов председател е Стоимен Чуклев. В сдружението членуват около 70 души.