Начало Интервюта Пенка Кунева: Наградата „Грами“ е слава за моята родина

Пенка Кунева: Наградата „Грами“ е слава за моята родина

СПОДЕЛИ

Наградата „Грами“ е слава за моята родина“. Това споделя в интервю за онлайн изданието за българите в Калифорния BulgariCA композиторката Пенка Кунева броени часове, след като бе отличена за музиката към филма „Women warriors“. Продукцията е посветена на активистки, които се борят за правата на жените. Саундтракът на филма беше номиниран в категория „Класическа колекция“. Българката е написала 7 от общо 14 глави. Тя е сред малкото жени композитори в Холивуд.

Кунева е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София с пиано и Националната музикална академия с теория. През 1990 заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета „Дюк“. През 1997 защитава докторат по композиция в и започва кариера на композитор в Холивуд.

Следва част от интервюто на Евгени Веселинов от BulgariCA с Пенка Кунева.

Здравей, Пенка. Първо поздравления. Все пак си първата българка с пряко участие, за да се случи „Грами“ награда. Седем пиеси в албум от общо 19 и едно „Грами“. Какво означава това за теб?

Най-важното за мен е, че историите на тези жени са разказани и увековечени в документалния филм, който Ейми Андерсън направи и в албума, който сега спечели „Грами“ в категорията „Класическа Колекция“. Тези истории ще останат – на Рут Бейдър Гинсберг, която е извоювала жените да имат собственост и право на кредитни карти, на Малала, на жените, които са демонстрирали през 80-те години против кризата на СПИН, и прочие. И другото най-важно нещо е, че съм българка и това е слава за моята родина.

За трети път си първа българка в Ел Ей, дори в САЩ. Какво ще посъветваш българските музиканти, които си опитват късмета в тази силна американска музикална индустрия?

Най-важното е талантът непрекъснато да се развива. Големи, силни и обширни връзки непрекъснато да се създават и много сериозно да се работи. На мен това ми помогна. И още две неща – страхотно музикално образование от България и че винаги съм следвала сърцето си и не съм се страхувала.

Къде поставяш семейството ти по “млечния път на нотите”?

Майка ми Кина Проданова ми беше първата учителка по музика. От баща си (инженер) съм наследила последователно мислене, следване на методология и интерес към космоса, технологиите. От бабите съм закърмена с огромна любов към историята и това да се разказват истории. А сестрите ми доведох тук, в Лос Анджелис през 2000 и оттогава сме заедно.

Определено личи феминизъм по пътя ти в Холивуд, екипът на албума с „Грами“ е с превес на дами и е също доказателство. Ще добавя Мария Бакалова в киното. И моето категорично мнение, че българките в САЩ сте по-успешни от нас, мъжете. Жените с влияние по целия свят се увеличават в пъти. Защо?

Аз съм пето поколение на жени с образование по майчина линия. И много смели, самоотвержени жени. Интелектуалки. А баща ми е от Панагюрище и от малка съм слушала историята на Райна Княгиня. Нейната къща е до нас. Тези истории за смели жени са ми повлияли. А талантът се развива цял живот с упорит труд и значими проекти.

(Пенка Кунева с майка си, държи награда от конкурс за млади композитори)

Върху какво работиш и каква е следващата стъпка?

Скоро ще обявят официално един ТВ сериал, на който писах музиката. Винаги имам и творчески, и оркестраторски работи. Но сега се грижа за родителите си и за 15-годишната ми дъщеря, която има голям интерес към зоология и биология и е превърнала стаята си в зоопарк.

Цялото интервю на Евгени Веселинов с Пенка Кунева можете да прочете тук.