Начало Без категория Пешеходците няма да носят вина при ПТП на пешеходна пътека

Пешеходците няма да носят вина при ПТП на пешеходна пътека

СПОДЕЛИ

509d1a08fefffb6e748896b0d22e570338a023dc

При катастрофа на пешеходна пътека пешеходецът няма да носи вина. Текстът бе приет на второ четене от парламента като промяна в Закона за движение по пътищата, предаде БГНЕС.

Промените ще бъдат приети до края на мандата на това Народно събрание.

79 от народните представители гласуваха „за“, трима се въздържаха и никой не гласува „против”. Точният текст гласи – пешеходецът да не се счита за съпричинител на ПТП, когато на обозначена пътна маркировка водачът е превишил разрешената максимална скорост или е нарушил друго правило от Закона за движение по пътищата, имащ отношение към произшествието.

Въпреки че промените са гласувани единодушно от депутатите в комисията, по всяка вероятност те ще претърпят корекции. С тях депутатите на практика отменят задължението на пешеходеца да преценява скоростта и разстоянието на насрещно движещите се автомобили докато пресича на пешеходна пътека.

Освен това законодателят разписва ясно, че при нарушение на закона от страна на шофьора, например движение с превишена скорост, няма как да се търси отговорност от пешеходеца, който в този момент пресича на зебра.