Начало Общество Пет са обсъжданите варианти за връщане на учениците в клас

Пет са обсъжданите варианти за връщане на учениците в клас

СПОДЕЛИ

Министерството на образованието обмисля да се изреждат всички класове поне за по седмица присъствено, за да не губят нормалната комуникация и да наваксат пропуски. Най-лошият сценарий ще бъде и децата от началният курс пак да си останат вкъщи, ако обстановката се влоши. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ директорът на столичното 119 средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Пет са възможните варианти за продължаване на учебния процес след 18 януари. Те са обсъждани на заседание на отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката в края на миналата седмица. Конкретно решение не е взето, кога и кой вариант ще бъде избран, зависи от ситуацията с COVID-19 към определената дата. Учениците от 1-и до 4-и клас най-вероятно ще продължат с присъствено обучение и след 18 януари, а ако ситуацията се влоши, и те ще минат на онлайн обучение.

„Прогимназиалният и гимназиалният етап продължават с дистанционното обучение. Това зависи и от процента на ваксинираните учители. Не допускаме обаче ситуация началният етап да се върне на обучение онлайн. За това няма обструкции от страна на родителите и обществото“, казва Стаматов.

Третата възможност е връщане на всички ученици в клас в училищата, където броят на децата е малък „Става дума за училищата с 200-300 ученици и няма опасност от струпване на много хора. Те обикновено са отдалечени от голямо населено място. Такива са училищата в Самоков, Батак, Панагюрище и Копривщица например. Това са малки населени места на по-голямо отстояние от съответния областен център. Там всички може да се върнат училище, ако, разбира се, няма голям процент заболели учители или ученици“, казва Стаматов.

В големите населени места могат да се върнат само ключови класове – 5, 7 и 12. Петокласниците са първа година в прогимназиален етап, а на седмокласниците и зрелостниците предстоят изпити. „Това може да се направи с т. нар. превключване – връщане за седмица и после пак седмица онлайн“, обяснява Стаматов. По думите му смисълът на това превключване е да се даде повече информация за ключови понятия, важни за провеждането на предстоящите изпити след 7 и 12 клас, учениците спокойно да задават въпросите си за неща, които са им останали неясни в онлайн уроците. В 5 клас пък учениците за първи път се срещат с толкова много преподаватели и е важно да имат преки контакти с тях.

Най-трудно е връщането в големите училища с над 800-900 ученици. Струпването на огромни потоци там се преодолява с много усилия, особено след дългата изолация и при желанието им да се видят. Това е предпоставка за разпространение и на COVID-19, и на традиционните сезонни грипове, обясни директорът.

Обсъждана е и възможност за стъпаловидно връщане на отделни класове. Една седмица се връщат 5 клас от едната смяна и 8 от другата, втората седмица се връщат 6 и 9, третата – 7 и 10 от втората смяна. Така в рамките на един месец ще могат да се завъртят всички класове поне по една седмица в реална присъствена форма, за да не губят от нормалната социална комуникация.

Стаматов обаче връщането ще може да стане едва след първата голяма вълна на ваксинирани учители. „Дори да са 15-20%, това ще намали напрежението, за да може и учителите спокойно да говорят помежду си, а и да общуват по-лесно с родителите и учениците. Още по-голяма ще е сигурността, ако процентът на ваксинираните учители и по-голям“, коментира директорът. Самият той е готов да се ваксинира веднага.

Според Стаматов обаче много от учителите изчакват, защото искат да имат избор между 2 или 3 ваксини. Засега 21% от учителите са изразили желание за имунизация. Според ваксинационния план тя трябва да започне другия месец, стана известно след среща на здравния и образователния министър по-рано днес.

Дневник