Начало Общество Петър Динков, Добромир Каменски и Благой Господинов извадиха кръста, даряват паричната си...

Петър Динков, Добромир Каменски и Благой Господинов извадиха кръста, даряват паричната си награда на ДЦДУ „Дъга“ (ВИДЕО)

73
0
СПОДЕЛИ

Q32Мария МАСЛЕВА

На един от най-важните православни празници в годината – Богоявление,  над 15 панагюрски момчета влязоха в ледените води на река Луда Яна, за да извадят кръста.
Празникът започна в 10:30 с традиционния Велик Богоявленски водосвет, отслужен от Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов и отец Стоян Манолов. След това литийното шествие, част от което бяха и младежите заявили желание да извадят кръста от реката, се отправи към Луда Яна.
Коритото на панагюрската река бе окупирано от стотици панагюрци, дошли, за да станат свидетели на мъжкото хоро, изиграно в студените води и хвърлянето на благословения за здраве кръст. При първото хвърляне свещеният символ бе изваден от 20-годишният Петър Динков. При следващите две хвърляния кръста хванаха Добромир Каменски и Благой Господинов.
„Много съм щастлив, че все повече хора се връщат към православната вяра“ с тези думи отец Манолов се обърна към момчетата влезли в ледените води на реката, за да извадят кръста.
Кметът на Община Панагюрище Никола Белишки също поздрави младежите и заяви, че те заслужават огромно уважение за това, че се обединиха и организираха един по-различен Йордановден за панагюрци. Той дари парична сума на младежите, която те от своя страна решиха да предоставят на ДЦДУ „Дъга“.
Младите момчета изказаха благодарност към бизнесдамата Мария Петришка, собственик на механа „Старата къща“, която им предостави безвъздмезно голяма част от народните носии, с които те бяха облечени.