Начало Култура Петко Лисков – Носител на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“

Петко Лисков – Носител на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“

СПОДЕЛИ
restorant

Тазгодишният носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ Петко Иванов Лисков – студент (бакалавър) в университета Есекс в Колчестър, Англия, специалност „Финанси“.

Директорът „Човешки ресурси“ на „Асарел–Медет“ АД Цвета Величкова връчи стипендията за учебната 2018/2019 година на майката на стипендианта Антония Лискова. Церемонията се състоя днес, в родната къща на проф. Марин Дринов в Панагюрище.

Тържественото честване на 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов продължи пред бюст-паметника на проф. Марин Дринов в градския парк с кратка програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя.

По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.

***

Петко Иванов Лисков – Носител на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ разказа за себе си и за това как е избрал да учи чужбина, пише в сайта на Община Панагюрище:

„Роден съм и израснал в град Панагюрище.  От първи до седми  клас учих в ОУ „ Проф. Марин Дринов”. И до днес с умиление се връщам към онези години, когато с увлекателни лекции, учителите запалваха в нас искрицата на патриотизма и вярата в доброто. Най-любимите ми теми бяха тези за живота и делото на нашия училищен патрон Проф. Марин Дринов. Завърших 7- ми клас с отличен успех и бях успешно приет в ЕГ „Иван Вазов”, град Пловдив,  където пет години изучавах испански и английски език. Владея перфектно, писмено и говоримо, и двата езика.

В края на гимназиалния етап бях твърдо убеден, че искам и трябва да продължа образованието си в чужбина. Амбицията ми беше да бъда сред най- добрите и да меря сили с младежи от цял свят. Кандидатствах и бях успешно класиран в Колчестър, Есекс-Англия, специалност „Финанси”.  Моите родители приеха новината със смесени чувства, основно по финансови причини. Въпреки това ме подкрепиха, за което винаги ще им бъда благодарен. В края на септември 2016 година заминах за Острова – жаден за наука и мотивиран да докажа на самия себе си, както и на моите близки, че съм направил правилния избор в моя живот. Трудностите, пред които се изправих там са много, но това ми дава допълнителен хъс, за да крача смело напред. Завърших първите две учебни години в престижния английски университет с максимално висок резултат и през настоящата 2018/2019 година продължавам трети и последен курс на обучение. Основната ми цел е да завърша успешно образованието си в Колчестър Есекс и да приложа придобитите знания и умения за просперитета на България, а защо не и за благото на нашия малък, но прекрасен град Панагюрище”.