Начало Бизнес Петкратна е разликата в БВП на някои региони в страната

Петкратна е разликата в БВП на някои региони в страната

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

“Ако направим детайлна диагностика, ще видим, че между отделните региони има повече от 5 пъти разлика в произвеждания брутен вътрешен продукт”, това заяви при откриването на форума “Бизнесът и регионите” в София днес вицепремиерът Томислав Дончев. Той изведе ускореното регионално развитие като едно от най-значимите предизвикателства пред страната.

Основен фокус на дискусията бяха ефектите на икономическото развитие върху качеството на живот и социалните взаимоотношения, както и развитието на малкия бизнес в България. Представени бяха добри практики в различни аспекти на икономиката и тяхното въздействие върху развитието на местните общности. Председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев подчерта, че навсякъде по света, а и у нас, големите компании са едни от символите и двигателите на своите региони. Анализът на Института по пазарна икономика показва, че не областните центрове, а по-малките общини с големи предприятия са динамично развиващите се икономически центрове у нас, каза изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова, като посочи Панагюрище за един от примерите за това.
В панела за въздействието на големия бизнес върху икономическото развитие на регионите участва Климентина Рашева като представител на “Асарел-Медет”. Тя се спря на ролята на компанията за местното икономическо развитие, подчерта нашите инвестиции в производствена ефективност, иновации и образование. А на финала шеговито резюмира: “София не е България”, което беше посрещнато с аплодисменти от аудиторията. Сред участниците имаше големи компании от различни отрасли и региони, сред които “Аурубис България”, “Дънди Прешъс Металс”, “КЦМ 2000 Груп”, “Титан Златна Панега Цимент”, “Идеал Стандарт – Видима”, “Албена” АД, “Лидл България”, “Лукойл Нефтохим Бургас” и други.