Начало Култура Петокласник начело в общински конкурс за рецитация

Петокласник начело в общински конкурс за рецитация

СПОДЕЛИ

Петокласникът Петър Василев от Панагюрище зае първо място в общински конкурс за рецитация – "За свободата и любовта" във възрастовата група до 5 клас. Възпитаникът на Соня Гарчева от Музикално-театрална студия "Желание" спечели сърцата на журито и публиката с изпълнение на творбата "Бъди горд, че си българин". Той изпълни и "Към брата си" от Христо Ботев. Във възрастовата група на Петър втората награда бе за Симона Белишка – също възпитаничка на "Желание". Две първи места определи журито в групата на учениците от 6 до 8 клас. Те бяха за Велизар Сиводошев – възпитаник на Жечка Сиводошева от читалище "Н. Вапцаров" в село Бъта и Даяна Михова с ръководител Маргарита Наплатанова от читалище "Св.Св. Кирил и Методий" в село Оборище. При големите ученици от 9 до 12 клас първа стана Стоянка Караатанасова – Музикално – театрална студия "Желание".
Тазгодишното издание на конкурса се състоя снощи в камерната зала на театъра в Панагюрище. Надпреварата бе открита от Магдалена Македонска-главен експерт "Култура и вероизповедание" в община Панагюрище. Всяка година ние посвещаваме конкурса на на някой от нашите национални герои. Днес той е посветен на 165 години от рождението на Христо Ботев и 135 години от рождението на П. Яворов, каза Македонска. В конкурса за рецитация участваха общо 17 индивидуални изпълнители и пет групи. Техните качества бяха оценявани от авторитетно жури, в чийто състав влизаха трима актьори от състава на пазарджишкия театър "К. Величков. Председател бе роденият в Панагюрище Димитър Терзиев. В оценяването му помагаха Захаринка Терзиева и Таня Гигова. Журито следеше за правилен подбор на текста, добра дикция, артистичност, емоционалност и др. То присъди първо място сред груповите изпълнения при учениците от 6 до 8 клас на екип от СОУ "Нешо Бончев" с ръководител Невяна Кацарева. Нейните възпитаници изпълниха рецитал – "Цената на свободата" -хайдушки песни. Като най-добри сред големите ученици до 12 клас бяха определени сборната група от читалището в Оборище, чието изпълнение бе под наслов "От другий свят съм аз" по стихове на Яворов и група от 11-класници на Професионалната гимназия по информационни технологии, мениджмънт и туризъм. Тяхното изпълнение – "Това ви чака" бе по едноименния фейлетон на Ботев.
Браво на Панагюрище, заяви председателят на журито Димитър Терзиев, с което предизвика овации в пълната зала на театъра. Неслучайно от тук излизат толкова много талантливи хора, добави той. Артистът похвали освен децата-изпълнители и техните ръководители за положения от труд. Журито бе единодушно, че участниците в конкурса популяризират произведенията на двамата наши велики поети и правят съпричастни техните съученици и приятели.
Класираните на първо, второ и трето място получиха книги за подарък, осигурени от община Панагюрище.За всички участници в конкурса имаше грамоти. Грамоти получиха и ръководителите, които не само са подготвили децата, но са ги и научили да обичат, ценят и изпълняват с удоволствие творбите на Ботев и Яворов.