Начало Култура Петя Цолова представи пред панагюрци книгата си „77 любовни писма до поискване“

Петя Цолова представи пред панагюрци книгата си „77 любовни писма до поискване“

96
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

colova colova1Броени дни преди Свети Валентин поетесата Петя Цолова представи пред панагюрци книгата си „77 любовни писма до поискване“. Събитието започна в 17:30 часа в Читалнята за възрастни на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.
Това е второто гостуване на поетесата в Панагюрище. Събитието откри главният библиотекар Стефан Рапонджиев, който представи пред присъстващите в залата биографията на Петя Цолова.
По предварителна информация на представянето на книгата трябваше да присъства панагюрският писател Боян Ангелов, но той не беше в залата, защото представяше книгата си в Унгарския културен институт.
По случай предстоящия празник на влюбените главният библиотекар на Общинската библиотека прочете откъс от книгата на Петя Цолова:
„Оставете сърцето да ви води през земята на любовта. Прекрасна, опасна,горчива и сладка, недейна за всекиго по отделно и вечна за всичкини.“
Петя Цолова сподели, че смята поезията за елитарно изкуство.
„Точно така, както уискито е елитарно питие и поезията е концентрат. Концентрат от чувства, мисли и прозрения.“

Самата тя започнала да пише поезия от 3-4 клас, когато учителят им дал за домашна да напишат кратко съчинение за Васил Левски и когато седнала да пише, написала първото си стихотворение.
За книгата си тя разказа, че се е зародила от едно нейно стихотворение, което започвало с думите: „Цял живот пиша любовни писма до поискване…“, имайки предвид своите стихове, които тя пише за хората, тай като много рядко при писането на поезия се получава обратен отзвук дали творбите са прочетени и дали са помогнали на някого с нещо.
В увода авторката пише:

Познавам и сладостта, и горчилката на творчеството, познавам на живота жилото и меда. И мисля, че знам защо римляните са казали: „Amor omnia.“ Тази максима може да има преводи с нюанси, но аз приемам превода „Любовта е всичко“, прибавяйки си наум „в този живот

Петя Цолова прочете пред присъстващите част от стиховете си, след което разказа и за историческите си романи „Бъди благословен, безбожнико” и „Падна есенес звезда“, писането на които сравни с миньорски труд, тъй като й коствали страшно много време и проучвания.
В края на срещата си с панагюрската публика всеки желаещ можеше да си закупи книгата на Петя Цолова „77 любовни писма до поискване“ и да получи автограф специално от нея.