Начало Коментари Пиете Аулин и Нурофен и шофирате? Рискувате да ви вземат колата!

Пиете Аулин и Нурофен и шофирате? Рискувате да ви вземат колата!

СПОДЕЛИ
Нови, по-строги мерки за пияните и дрогирани шофьори приеха депутатите. Промяна в чл.343б,ал.5, предвижда, че на този, който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, или след употреба на наркотични вещества, съдът ще е длъжен да отнеме в полза на държавата управлявания от него автомобил, ако е негов, а когато не е негов собственик – ще го осъди да плати равностойността му. Звучи чудесно, нали? Но само на пръв поглед. На втори…се вижда, че това е поредната мислена-недомислена мярка. Ето какво написа в личния си фейсбук профил Кремена Кунева която беше депутат от „Демократична България“ в 48-ото народно събрание.
„Пиете ли обезболяващи, мили хора? А хапчета за кръвно и разни подобни?
Е, ако пиете такива и сте активен шофьор има голям риск да останете без автомобил, пък дори и да станете подсъдими. Буквално незабавно след направената ви проба.
Спират ви, правят ви едно бързо тестче за наркотици DrugTest3000 с доказано 45% фалшиво-позитивни резултати и (непотвърдено) изкаран от употреба март 2022г., аулина или нурофена щракват +.
Да, такава я свършиха в НС в последния момент с измененията на НК. А от 8 август тази “гениална” правна мисъл без оценка на последствията и в бързината на очакваната лятна ваканция, положението сериозно е излязло извън контрол. Тихо, тихо.
Без да се даде възможност на хората да докажат истинността на един 45% неверен тест, отивайки на кръвна проба, десетки хиляди хора, включително и аз самата с моята мигрена, може да се разделим за минути с автомобила си, чакаме делото една година без кола и книжка (в най-добрия случай), мятаме едни хиляди левове за адвокати, губим работата си, не можем да водим децата си на училище и животът ни буквално бива разбит за неизвестен период от време. За едното аулинче, или заради кръвното да му се не знае!
Ще трябва ли Народните представители отново да прекъснат лятната си ваканция?
Може би ще се наложи или да кажем то май вече се налага.
Тихо, тихо, недогледано и недомислено в Наказателния кодекс са се направили безумни изменения без ПОВТАРЯМ никаква реална оценка на въздействието! В едно болно изначало общество, в което всеки втори е с хипертония, мигрена, проблеми със зъбите или просто тежък цикъл.
И не това не е шега!
И не, никак не е смешно.
И никак не търпи отлагане, освен ако не молим за амнистия за един аулин.
Това е скандална, некомпетентна, необмислена, неадекватна законодателна боза, която до края на лятната ваканция на забъркалите я, може да срути животът ви.
Да, тестове за наркотици трябва да има.
Да, те трябва да са сигурни.
Да, трябва да имаш възможност за кръвна проба преди да се превърнеш в обвиняем и с отнет автомобил за поне една година напред!
Защото имаш високо кръвно, главоболие, болезнен цикъл, проблем с вестибуларния апарат или просто те боли зъб!“