Начало Култура Писател, общественик и журналист е тазгодишният носител на „Любородие”

Писател, общественик и журналист е тазгодишният носител на „Любородие”

СПОДЕЛИ

LIUBORODIE2

На 19 април 2016 година от 18:00 часа в Народно читалище „Виделина-1865“ ще бъде връчена Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“.

Комисия, назначена със Заповед на кмета на община Панагюрище определи за носител на престижната награда за 2016 година Делчо Стефанов Гороламов – писател, общественик, журналист.

Комисията с председател Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” и членове: Минка Ланджева – директор на Основно училище „Двайсти април”, доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище, Георги Георгиев – председател на Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет – Панагюрище и Стефан Рапонджиев – Главен библиотекар в Общинска библиотека „Стоян Дринов“, оцени високо цялостния краеведски труд на г-н Делчо Стефанов Гороламов.

Той е автор на множество книги за панагюрци, участници в Априлското въстание – „Април 1876“, „Огнен кръст“, „Огън в Панагюрище“, „Райна Княгиня“, „Ильо Войвода“, „Национално-освободително движение в България“ и други.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ е учредена от Община Панагюрище и Основно училище „Двайсти април“ – Панагюрище и представлява грамота, плакет и парична сума. Кметът на общината връчва наградата на тържествена церемония всяка година по време на честванията на Априлското въстание.

Събитието е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години Априлска епопея и програмата за отбелязване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април“.