Начало Общество Платен отпуск само след 4 месеца стаж

Платен отпуск само след 4 месеца стаж

СПОДЕЛИ

Право на платен годишен отпуск да се придобива още след първите четири месеца стаж, предвижда една от промените в Кодекса на труда, които ще предложи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя ги обяви днес на семинар в Банкя.

По сега действащата разпоредба на КТ изискуемият стаж е двойно по-голям – 8 месеца. Тя се отнася първата месторабота, както и за всяка нова месторабота.

„Това се прави с цел да се гарантира платен отпуск особено на тези служители, които постъпват за първи път на работа, за да не се налага да се прехвърлят отпуските в следващата календарна година“, обясни министър Сачева инициативата.

Друго изменение се отнася за допустимия брой часове извънреден труд, които могат да се полагат в рамките на една календарна година. Сега се допускат до 150 часа, а предложението е да се регламентира възможността социалните партньори да договорят до 300 часа. Изрично условие тук е да има постигната договореност между работодателя и синдикатите.

С тютюнопроизводителите също да могат да се сключват еднодневни трудови договори, предвижда друго предложение.

Следващо предложение за промяна гласи, че при командироването и изпращането на работници в друга държава в рамките на Европейския съюз се определя не само размерът на възнаграждението (съгласно директива на ЕК командированият получава възнаграждение, в което е включена минималната заплата за приемащата страна), а и всички задължителни допълнителни възнаграждения.

До момента лицето има право само на минималната работна заплата, говорим да се включат и допълнителните възнаграждения – обясни министър Сачева.

Обсъжда се и усъвършенстването на административно-наказателните разпоредби при недеклариране на труд чрез въвеждането на по-висока санкция при второ нарушение, както и да има нова санкция за системни нарушения, т.е. при 3 и повече влезли в сила наказателни постановления в рамките на 3 години.

Промените са на ниво обсъждане в работна група. До края на март ще излезем с конкретните текстове за публично обсъждане, посочи министър Сачева.