Начало Местна власт Пловдив си иска от държавата летището

Пловдив си иска от държавата летището

СПОДЕЛИ

След като стана ясно, че китайската фирма „Хайнан“, спечелила концесията на летище „Пловдив“, няма да подпише договор с транспортното министерство, съдбата на аеропорта отново е на дневен ред.  

Община Пловдив ще поиска от държавата да й прехвърли на 100% собствеността върху летище „Пловдив“. Новината съобщи зам.-кметът в градската администрация Розалин Петков. Предложението за придобиване на активите и пасивите на аеропорта ще влезе в извънреден порядък на утрешната сесия на местния парламент.

Припомням, че консорциумът между китайската фирма „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище „Пловдив“ след проведена процедура в края на март, тази година.

Договорът трябваше да е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължаваше да инвестира в летището близо 80 милиона евро. Той обаче не беше подписан, като се предполага, че една от основните причини е смъртта на основателя на китайския конгломерат, който загина при трагичен инцидент през миналия месец. На второ място в консеционната процедура за пловдивския аеропорт беше класиран консорциума между ПИМК и „Тракия икономическа зона“, като по процедура точно той трябва да бъде поканен от Министерството на транспорта да подпише договор.

Очаква се след решението на градските старейшини, кметът на Пловдив Иван Тотев да обясни по какъв начин и с какви средства как местната управа ще управлява и развива летището, ако държавата приеме да го прехвърли на Общината.

Искра Койчева

Източник: Дарик