Начало Общество По повод Деня на влюбените РЗИ-Пазарджик стартира седмица за безплатно и анонимно...

По повод Деня на влюбените РЗИ-Пазарджик стартира седмица за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН

СПОДЕЛИ
cof
В България няма много заболели от СПИН и на мен няма как да ми се случи“ – това е един от най-разпространените митовете за  ХИВ/СПИН, който  статистиката развенчава. Официално в нашата страна до 2017г. има близо 2600 ХИВ- позитивни лица. Тези данни обхващат само хората, които са се тествали за ХИВ, а предполагаемият брой на носителите на вируса е много по-голям.
Опасно ли е общуването с ХИВ позитивни хора, лекува ли се СПИН и как да се предпазим от заразяване, са малка част от въпросите, които са особено актуални в дните, свързани с празника на влюбените Свети Валентин.
По повод 14 февруари, РЗИ Пазарджик провежда информационна кампания сред младите хора, включваща обучения,  видеопокази, раздаване на валентинки и брошури.
В седмицата от 12 до 16 февруари всеки би могъл да изследва напълно анонимно и безплатно с бързи тестове своя ХИВ-статус в лабораторията на РЗИ /ет.3/.
На 13 февруари експерти от РЗИ ще дискутират с ученици от СУ «Г. Брегов» гр. Пазарджик темата за злоупотребата с алкохол и рисковото сексуално поведение.
Денят на влюбените 14 февруари ще бъде отбелязан със съвместна информационна кампания между РЗИ и младежите от БЧК. В центъра на гр. Пазарджик ще се раздават валентинки, здравно-промотивни материали и презервативи. За същия ден е планирано обучение на ученици от ПГХХТ гр. Пазарджик и показване на филма  „Какво знаем/не знаем за пубертета“.
През целия период на кампанията експерти по профилактика на болестите и промоция на здравето ще предоставят на училищата, НПО и здравните медиатори в областта информационни материали с цел повишаване информираността на младите хора за ХИВ/СПИН.