Начало Общество По сигнал на читател: Как Бърза помощ „преглежда“ от разстояние

По сигнал на читател: Как Бърза помощ „преглежда“ от разстояние

СПОДЕЛИ
Покъртително видео, заснето с мобилен телефон, от което се вижда как представител на Бърза помощ "преглежда" от разстояние мъж, очевидно имащ нужда от помощ, ни изпрати нашият читател Николай Лазаров. Младият мъж потърси ПИА, за да изрази възмущението си от реакцията на екипа на спешна помощ. Към 16:50 часа днес Николай вижда на уличното платно пред дома му паднал мъж във видимо безпомощно състояние, целият в охлузвания и със смъкнати панталони. "Преместих го, защото не можеше да се движи сам и в 16:55 звъннах на 112. Линейката дойде в 18, като междувременно съм подал общо три сигнала.Полицаят, който дойде на мястото подаде 2 сигнала" – разказва Лазаров. Падналият мъж е един от известните в града несретници, с умствено заболяване и явно добре познат на спешните медици. "Видях, че ръката му е  подута и посиняла. Доста беше падал и не се знаеше какво му е." – продължава Николай. Свидетели на това са няколко хлапета и съседи. Когато линейката пристига, от нея излиза медицинско лице и шофьор. Въпреки, че е подканен  многократно от Николай Лазаров да прегледа първо пострадалия мъж, а после да го качат на линейката, фелдшерът предпочита да извърши "прегледа" посредством…въпроси към очевидно неадекватния човек. Последният бива качен в линейката от шофьора. "Снимах този клип, за да ви покажа екипа на Бърза помощ в целия му блясък. Не е важно кой е, а че е човек! Такива неща не бива да се подминават." – заявява Николай и е категоричен, че ще подаде жалба в Районния център по здравеопазване. "Защото днес е той, но утре може да сме аз, ти ..и всеки друг"
 
 
 

14 КОМЕНТАРА

 1. Искам да внеса малко яснота по този случай. Както винаги истината е някъде по средата. Въпросният човек е познат като редовно употребяващ алкохол и чест клиент на екипите на „Бърза Помощ“ и други институции. Но този път нещата са малко по-различни.След като е откаран в болницата на гр. Панагюрище се установява тежка мозъчно-черепна травма и пациента по спешност е откаран в УМБАЛ „Св. Георги“ – гр. Пловдив, където е опериран същата вечер. В последствие изпада в кома и е на командно дишане следващите 10-тина дни в интензивното отделение на болницата. Сега е настанен в отделението по нервохирургия и е частично парализиран. Остава въпроса дали, ако беше откаран навреме от „Бърза Помощ“ нямаше да се избегнат някои усложнения.
  0  0
 2. Димитре,съгласен съм с теб,че хората не трябва да се делят на бедни и богати,но тук става въпрос за за наши пари и ресурси,които пилеем вместо да се дадат за здравето на болни хора.Не сме полкова богата държава да харчим пари за пияндета. Богатите държави затова са богати,защото не пилеят пари за тези,които са си правили удоволствието,а всички останали им плащат.Да не бъркаме пиенето с болест и да викаме бърза помощ,че на „чивяка му е зля“. :lol: Затова трябва да „пофилософстваме“ ,както ти се изразяваш :-)
  0  0
 3. За да се помогне на главния герой в клипа, той следва да е трезвен. По време на снимките няма как да се направи.
  А ако авторът има персонални оплаквания от Бърза помощ, да е снимал собствения си преглед.
  При положение, че Панагюрската болница обслужва цялата община, а има липса на персонал, да се хабят време и пари за „леко подпииналите младежи от нощните клубове в града“ е грехота. В случай на такива (защото лекарите няма как да знаят за какво наистина е сигнала, преди да го проверят), или да ги зарязват, или ако ги прибират, да си плащат с обществено-полезен труд.
  0  0
 4. Явно създателя на клипа е обезпокоен за съдбата на пияндетата.Този „пострадал“ от клипа сме го виждали всички по улуците на Панагюрище.При него постоянно трябва да стои линейка..Интересен е коментара“Защото днес е той, но утре може да сме аз, ти ..и всеки друг“ Аз бих поставил многоточие за размисъл.Ами ще пиете разумно, бе господа.В цивилизованите държави,ако повикаш линейка за пиянде,идват и ако установят че миришеш на алкохол-майка ти жална.Плащаш си многократно лечението.Да не говорим,че на автора на клипа може да се потърси съдебна отговорност от дежурния екип-снима без разрешение(и пациента и лекаря имат лични права,пък и оператора не е журналист,но това е отделен въпрос).Дай за всичко да упрекваме Бърза помощ-ами да я закриваме и да се лекуваме сами.Малко по разумно,дявола не е толкова черен,колкото го изкарваме.Сега е тръгнала една кампания дай ,що лекар има да го ликвидираме.Не смятате ли че прекалихме,тези хора все още ни трябват-нали не сме безсмъртни.
  0  0
 5. Приеха ни в ДО, а там нее за хора просто,но това е друга тема.По – добре детето ми да мирише на салата,защото съм му сваляла температурата с оцет,отколкото да мирише на джибри.А да и в уж ,,Бърза помощ“ не направиха нищо по въпроса с температурата на детето. Премериха му я и ме питаха аз какво съм му давала.Това помощ ли е,да вървят по коридорите и в чантите да им дрънчат празните бутилки и да си просят от пациентите водка,ракия бира и т.н. Браво на автора на клипа,поздравления,за пример си момче.
  0  0
 6. MiraIluka съгласна съм с теб.На мен пък ми се наложи да извикам Бърза помощ за детето ,дойде за 20 минути в 6 часа сутринта( няма никакъв трафик по улиците в неделния ден).Това стана на 1 септември. Докато дойдат детето ми беше вече във видимо по – добро състояние.След това докторът който дойде няма да споменавам имена но всички ги познават в Бърза помощ беше много пиян,преглед на детето не му беше направен. Детето беше с висока температура когато се обадих на 112 (40,3 градуса).Цитирам думите на доктора,, Това дете мирише на салата,увии го в една кърпа и идвай в линейката да те караме“ Качих се и там ми казва доктора,,Не го увивай толкова детето,то като си го държала голо е настинало колкото е настинало,повече не може“ Карат си линейката,спират купуват си закуски,видяха тяхна колежка,решиха да спрат да я качат да не ходи пеша жената.Отиваме в Бърза помощ,излиза една сестра и ми казва,,Къдя го водиш това дете педиатър няма ще доде в 07.30.“
  0  0
 7. Г-н Донов,

  за съжаление този доктор се наложи да прегледа дядо ми, положението беше същотото както и на клипа. Мисля , че линейката не е една или греша? Ако мислим така както вие то тогава не би трябвало да се приемат и леко подпииналите младежи от нощните клубове в града, които имат нужда понякога от помощ.
  Браво Николай!
  0  0
 8. Човекът си иска бутилката не помощ!И бърза помощ не е изтрезвително, а този човек е видимо пиян..Човекът който е снимал този клип да го прибере у тях да изтрезнее,като иска да помогне на пиян човек начина е само един изтрезняване!!!Мисля, че бърза помощ има доста по отговорна работа,отколкото да събира алкохолиците от улиците!В този момент някои от близките ти може да е получил инсулт,кажи сега Николай на кога да помогнат!
  0  0