Начало Култура Почина акад. арх. Богоя Сапунджиев

Почина акад. арх. Богоя Сапунджиев

СПОДЕЛИ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Почина акад. арх. художник-постановчикът Богоя Сапунджиев, съобщиха от неговото семейство. Той си е отишъл от този свят на 12 април на 92 години.

Акад. арх. художник-постановчик Богоя Сапунджиев е роден през 1930 г. в семейството на интелектуалци, а самият той има значим принос за развитието на българското кино. През 1955 г. завършва Московския архитектурен институт, а от 1958 г. е началник на Декоростроителния отдел и художник-постановчик в Студията за игрални филми „Бояна“. Работи главно в областта на филмовата сценография. Сценограф е и на много театрални постановки и опери.

Творческата му биография е впечатляваща. Реализирал е над 110 филмови и телевизионни сценографии, повече от 95 театрални, оперни и концерти постановки. Подготвил е 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и чуждестранни галерии и музеи в Париж, Барселона, Рим, Берлин, Прага, Варшава, Краков, Москва, Канада, Скопие, Панагюрище, Велико Търново, Пазарджик, Самоков и София. Автор е на 20 книги за деца и 18 стихосбирки за възрастни, затова и редицата престижни награди и признания, с които е отличен, идват естествено и напълно заслужено. Почетен гражданин е на родния си град Панагюрище, почетен член на читалище „Виделина“, лауреат и носител на златен медал за театралната постановка „Таня“ и мн. др.

Акад. Сапунджиев продължаваше да работи активно и като художник. Украсата на столицата и Панагюрище за много национални празници е била проектирана и реализирана от него. Издейства и узаконява това архитектите да творят като художник-постановчици. Неговите ескизи, ценни и като картини, се намират в Париж, Испания, Москва, Канада, в музея на архитектурата във Велико Търново, в Историческия музей в Панагюрище.

През 2020 година акад. арх. Богоя Сапунджиев направи 28-ата си ретроспективна изложба, по случай своя 90-и юбилей. През 2021 бе награден с почетен знак на Министерството на културата „Златен век“ – огърлие, за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура. До сетния си дъх акад. Сапунджиев твори картини и стихове.

Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на акад. арх. художник-постановчик Богоя Сапунджиев. Дълбок поклон!

Поклонението ще се състои на 14 април от 12:30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.