Начало Общество Починал с или починал от COVID? Какво се случва със статистиката за...

Починал с или починал от COVID? Какво се случва със статистиката за смъртността

СПОДЕЛИ

Какво всъщност се случва с данните за смъртните случаи от COVID? С това заглавие британската обществена медия Би Би Си публикува анализ, с който доказва, че с Омикрон смъртните случаи от COVID във Великобритания рязко се увеличават, но все по-голяма част от тях всъщност се дължат на нещо друго.

„Това е така, защото някои хора умират с Covid, а не от него“, посочва авторът.

Анализът на авторитетната медия повдига отново въпроса прави ли се разлика между „починал от коронавируса“ и „починал с коронавируса“ и доколко тази разлика е отразена в статистиките, които ежедневно четем.

Вълната от Омикрон води до нарастване на инфекциите, което означава, че повече хора ще се заразят, а някои ще се разболеят. Неизбежно е смъртните случаи също да се повишат, но не всички ще са „истински“ смъртни случаи от COVID. Ще има и хора, които просто са дали положителен тест, пише в анализа.

Има няколко начина да се проследи броят на свързаните с COVID-19 смъртни случаи. Най-значимият от тях е ежедневното отчитане на всички починали в рамките на 28 дни след положителния тест. При огромното мнозинство от тези хора COVID е първопричина за смъртта им. Винаги обаче е имало една по-малка част, при която причината за смъртта е друга. И тъй като Омикрон заразява толкова много хора, има по-голяма вероятност хората да умрат от несвързана с него причина в месеца след положителния тест, отколкото в миналото, пише Би Би Си.

Лекарите, регистриращи смъртта, записват какво може да е допринесло за нея и какво най-вероятно я е причинило. Ако COVID е допринесъл по някакъв начин, това е смърт, „свързана с Covid“. През по-голямата част от пандемията броят на тези смъртни случаи е следвал плътно дневния брой на смъртните случаи, посочва авторът. И цитира следната статистика: през есента на 2021 и в навечерието на Коледа при само около 15% от смъртните случаи, свързани с COVID в Англия и Уелс, Covid не е посочен като причина. През седмицата след Коледа този дял нараства до 22%. А през следващите седмици „можем да очакваме, че този показател ще нарасне още повече предвид много високите нива на хора с коронавирус„, казва статистикът от Кеймбридж проф. сър Дейвид Шпигелхалтер.“

Около 4,3 милиона души в Обединеното кралство в момента (15 януари – б.р.) са с коронавирус – най-високото ниво досега и четири пъти повече в сравнение с началото на декември. Така че броят на хората, които могат да дадат положителна проба за коронавирус в месеца преди смъртта си, вероятно също ще се увеличи. Това не е било толкова голям проблем, когато хората с коронавирус са били по-малко. В момента обаче може да се очаква, че ще има около 55 такива „случайни“ смъртни случая на ден, като се изхожда от приблизително 2000 души, които умират всеки ден през зимните месеци, и от близо 6% от хората в Обединеното кралство, които са дали положителен тест през последните четири седмици (предимно млади хора с по-малък риск от смърт), сочи анализът.

Актуалните данни показват, че средно близо 210 души умират всеки ден в рамките на 28 дни след положителен тест, в сравнение със 110 души малко преди Коледа. Така че малка част от ежедневните смъртни случаи от COVID биха били „случайни“, но нарастването на този вид смъртност би представлявало почти половината от увеличението на смъртните случаи от COVID, което наблюдаваме от Коледа насам, добавя Би Би Си.

Според проф. д-р Силвия Ричардсън, председател на Кралското статистическо дружество, дневната цифра на смъртните случаи ще бъде труден показател за проследяване през следващите седмици, тъй като тя може да бъде повлияна от това колко хора са дали положителен тест наскоро. Тя смята, че броят на смъртните случаи, причинени от коронавирус, въз основа на регистрираните смъртни случаи, е „най-доброто число за наблюдение“.

Това изисква търпение. Смъртните случаи, настъпили тази седмица, може да не бъдат регистрирани до следващата седмица, а да не бъдат отчетени още една или две седмици след това. Така че ще отнеме повече време, докато бъдат получени. Но те все повече ще се превръщат в най-добрата картина на тъжния брой смъртни случаи от пандемията, обобщава анализът.