Начало Култура Почитателите на съвременната българска поезия ще имат възможността да се срещнат с...

Почитателите на съвременната българска поезия ще имат възможността да се срещнат с поетесата Виолета Бончева

144
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Виолета Бончева е поет и писател, преводач от испански език. Има публикувани девет книги с поезия и проза, две от които са двуезични – на български и испански език. Една част от творбите й са преведени на испански, английски, каталунски, френски, шведски, португалски и немски език, и публикувани в електронни и книжни издания в Европа, Латинска Америка и САЩ. Старозагорската авторка е носител на литературната наградата „Николай Лилиев” за значим принос към националната и международната култура. Във Вашингтон през 2003 г. е една от тридесет и тримата отличени с наградата „Избрано от издателите“ на годишната Световна антология за поезия. Виолета Бончева е носител на редица награди от литературни конкурси в България, САЩ и Кралство Испания, Аржентина.

liliumПрез 2013 година от печат излезе книгата на Виолета Бончева – „Лилиум“.

„Цялото съдържание омагьосва с много тъга и много смях. Виолета ни предлага една драматична комедия на живота, която се разиграва в Калабрия, в Мексико, в Гърция, в родината. Сегашният човек в тези текстове на Бончева е изправен пред много предизвикателства, които трябва да преодолява най-често в една временна трудова емиграция в чужбина с цената на много унижения. Това е едната страна на подобни изживявания. Другата е свободата да проникнеш в чара на други светове.“ – споделя за книгата журналистката Донка Йотова.

Повече за Виолета и за нейната белетристична книга „Лилиум“ ще можете да разберете на 9 ноември от 17:30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов”.