Начало Местна власт Почти без гражданско присъствие обсъдиха проектобюджета

Почти без гражданско присъствие обсъдиха проектобюджета

СПОДЕЛИ
Панагюрище бизнес, общински съвет, съветници

Символично беше гражданското присъствие в сесийната зала на общината, където тази вечер бяха представени основните параметри на проектобюджета за 2020 година. Освен представителите на общинската администрация и местния парламент, в залата присъстваха жители на Панагюрище, чийто брой бе по-малък от пръстите на едната ръка.

Кметът Никола Белишки запозна присъстващите с основните приоритети в тазгодишната финансова рамка. Сред основните акценти са неповишаването на местните данъци и такси,  реализация на проекти по ОП „Региони в растеж“, интегриран подход за рехабилитация на улични настилки, тротоари и
водопроводи в населените места на общината.

Припомняме, че поектобюджетът за 2020 година на община Панагюрище е 24 362 834 лева. Това е с 1 338 511 лева повече от миналогодишната финансова рамка.

Инвестиционната програма на Общината за 2020 г е на обща стойност 7 312 816 лева. От тях 630 541 лв са средства от държавния бюджет, 2 305 836 лв са собствени
бюджетни средства и 4 376 439 лв са европейски средства.

За сравнение – Инвестиционната програма на общината за 2019  година е била на стойност 6 647 599 лева, от които 2 608 770 лева – финансиране със средства от Европейския съюз, 3 606 029 лева – собствени бюджетни средства и 432 800 лева – целеви трансфери от държавния бюджет.

След като проектът за бюджет бе представен, на присъстващите бе дадена възможност да изкажат мнения, да дадат препоръки и предложения.

Кметът на Оборище Милко Ангелов изказа благодарност за двойно увеличените през тази година средства за поддръжка на улиците и тротоарите в селата, а колегата му от Елшица Митко Кочев благодари за това, че за първи път са отпуснати средста за ремонт на пътя Елшица – Калугерово. По думите му, през почивните дни в Елшица няма работеща аптека и повечето магазини почиват, а жителите на селото до сега е трябвало да избират дали да пътуват до Пазарджик или по разбития път до Калугерово.

Това, че не се повишават местните данъци, а същевременно бюджетът расте, е доказателство за финансова стабилност и добро управление на общината, подчерта съветникът от групата на ГЕРБ Христо Шиндаров. Той уточни, че напоследък общината не е получавала средства от държавата, защото се справя със собствени средства и направи интересен паралел между успешно управляваните общини и отличниците в училище, на които учителите не им помагат, а съсредоточават вниманието си върху по-слабите ученици.

Предстои да бъде съставен протокол от общественото обсъждане и до дни проектобюджетът да бъде внесен за разглеждане от постоянните комисии в общинския съвет. Вероятно сесията, на която ще бъде гласувана финансовата рамка ще е в началото на февруари.

 

2 КОМЕНТАРА