Начало Интервюта „Подаръци“, които трябва да върнете

„Подаръци“, които трябва да върнете

СПОДЕЛИ
restorant

Рубриката води Дарина ДЕЧЕВА

12896461_1166739856683580_1740971865_o

Често, когато общуваме с други хора, авторитетни или важни за нас, както и намиращи се в силно негативно емоционално състояние (гняв, завист и т.н.), ние получаваме от тях “подаръци” под формата на различни оценки за нас (личност, способности, външен вид), в които по някаква причина ние вярваме и безкритично приемаме. Добре е, ако тези “подаръци” са с положителен заряд. Но обикновено не е така. Като правило “подаръците” усложняват и без това сложния ни живот, или оказват отрицателно въздействие върху здравето ни. Ние ставаме жертва на “вътрешната проекция” на някой друг: боледуваме, не можем да организираме своя личен живот, избираме грешна професия или работа, не живеем така, както искаме, а така “както трябва” (за родители, партньори, деца, родина).

Как да се предпазим при общуване? Първо, трябва да се помни, че (според механизма на проекция) във всичко, което един човек ни казва, той проектира себеси. Второ, може все пак в тези думи да има някаква част от истината, така че можем да ги разделим на две, а за предпочитане на 4 или на 6 части и да решим коя част да приемем , и трето най-добре е да върнем това нещо, което са ни “подарили”.

Например, приятелка ни казва: “не си женствена.” Най-вероятнотова е проблем, който я тревожи нея лично. Добре е да върнем веднага това, което ú принадлежи само на нея. Ако “бившият” ни е казвал, че “сме най-лошата жена на света”, връщаме този “най-лош вариант”, и оставяме за себе си “най-добрия.” Ако майка ни счита, че “не сте достоен …”, вероятно тя изразява причината за своя неудачен брак, липсата на успешна кариера, или нещодруго, важно за нея.

 

Какдавърнем “подарък”?

 

  1. Спомнете си ситуацията, когато са ви обидили, оскърбили, или са ви “подарили” убеждението, което в момента носите в себе си. Какво чувствате в момента? Как това се отрази на живота ви?
  2. Отпуснете се, затворете очи и се съсредоточете върху вътрешните си усещания и образи. В коя част на тялото си пазите този “подарък”? Представете си го и го почувствайте.
  3. Възпроизведете образа на човека, който ви е “подарил” тази “прелест”. Погледнете право в него, излъчвайте увереност в това, което правите.
  4. Мислено вземете от себе си “подаръка” и го предайте обратно на този човек. Кажете му – “Аз не приемам подаръка ти.” Направете го спокойно и без мисъл за отмъщение, обвинения и обяснения.
  5. Гледайте как ще се промени образа на човека – обикновено човекът се срамува или изглежда притеснен. Какво ще направи с върнатия “подарък”? Благодарете му за ценния опит, нека да разбере, че това вече не ви е нужно, освободете неговия образ.
  6. Запълнете пространството с положителна енергия. За да направите това трябва да разберете какъв нов образ сте готови да приемете на освободеното място? (Като правило възниква антипод на “подаръка”). Представете си го и почувствайте новите усещания в тялотоси. Как се променя настроението ви?

С тази техника можете да “върнете ”всичко, което сте натрупали, независимо от това колко далеч назад във времето са тези събития. А за да може вашият живот по-нататък да протича по-хармонично, веднага връщайте такива “подаръци” в “щедрите ръце” на дарителите.