Начало Без категория Поибрене отбеляза 180-та годишнина от рождението на свещеник Недельо Иванов

Поибрене отбеляза 180-та годишнина от рождението на свещеник Недельо Иванов

СПОДЕЛИ

На 8 ноември в село Поибрене с мащабни инициативи през целия ден бе отбелязана 180-та годишнина от рождението на свещеник Недельо Иванов.

Честването започна с благодарствен молебен отслужен от Протойерей Ангел Разградлиев и свещеник Румен Стоименов в Основното училище в село Поибрене, чийто патрон е свещеник Недельо Иванов. От училището, в параден строй, учители, ученици, НД „Традиция“ – Панагюрище, РК „Поп Недельо“ – Мирково и признателни граждани се отправиха към църквата „Света Троица“, село Поибрене за заупокойна молитва на гроба на свещеник Недельо Иванов и поднесоха цветя на паметника му.

В чест на революционния деец бе представен спектакъл „Най-българският час“, подготвен от учителите и учениците на ОУ „Свещеник Недельо Иванов“, село Поибрене съвместно с НЧ „Ванчо Пашов – 1884“, село Поибрене, а пред читалището РК „Традиция“, град Панагюрище представи интерактивна изложба от облекла и оръжия на героите от Априлската епопея.

Официални гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова,; Дора Дулчева-Величкова – началник на Регионално управление на образованието, град Пазарджик; Албена Димитрова – старши експерт в Регионално управление на образованието, град Пазарджик и Иван Пандуров – кмет на село Поибрене.

Ръководството на община Панагюрище подари на ОУ „Свещеник Недельо Иванов“ дрон в подкрепа на изграждането на съвременна образователна среда.

Сред гостите на събитието бе и кметът на община Мирково Цветанка Йотина, която подари на читалището  в Поибрене 100 броя от книгата за поп Недельо, написана по поръчка на община Мирково от Емилия Ценова.

Тържественото честване на 180-та годишнина от рождението на Недельо Иванов приключи с факелно шествие до паметника на свещеника и празнична заря.

Сред гостите бе кметът на община Мирково Цветанка Йотина – вляво на снимката. Вдясно – Величка Пандурова – секретар на читалището в Поибрене.