Начало Общество Поибренец със 7 месеца пробация заради неспазване на карантина

Поибренец със 7 месеца пробация заради неспазване на карантина

СПОДЕЛИ

Гурбетчия от панагюрското село Поибрене получи 7 месеца пробация-среща с пробационен служител и задължителна регистрация по настоящ адрес заради неспазване на карантина, наложена му  по повод на COVID-19.

Присъдата е на Районния съд в Панагюрище отпреди дни. Нарушителят С.М. от Поибрене бил на работа в Германия и заради пандемията се върнал в родината на 20 май т.г. Когато влязъл в България през ГКПП-Видин е бил поставен под карантина на РЗИ-Видин и в продължение на 14 дни той трябвало да е в домашна изолация, без да напуска жилището си. Ден по-късно гурбетчията бил забелязан да си купува кафе от автомат в центъра на селото и след сигнал патрул на МВР го предупредил да се прибира веднага вкъщи, защото върши престъпление.

Десет дни по-късно органите на реда в Районното управление на полицията в Панагюрище посетили дома на С. и не го намерили. Човекът се метнал на колата си и отишъл до столицата, за да забере сина си. За постъпките на С.М. панагюрската прокуратура издала обвинителен акт срещу него-обвинен е, че в  условията на продължавано престъпление е нарушил мерките, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората по време на епидемична обстановка, свързана с разпространението на пандемията COVID-19 и смъртни случаи.

Мъжът не е изпълнил задължението да не напуска дома си или мястото на пребиваване в посочения в предписанието 14- дневен срок, като е пребивавал на обществено място и деянията са извършени по време на пандемията COVID-19, което е престъпно деяние по Наказателния кодекс.