Начало Любопитно Полезно: Направете си безвреден и ефективен капан за мухи и комари от...

Полезно: Направете си безвреден и ефективен капан за мухи и комари от пластмасова бутилка

СПОДЕЛИ

В сезона на мухите и комарите се втурваме към аптеката за скъпи препарати, с които пръскаме, мажем се, но често битката с насекомите се оказва неравна. Сред най-популярните методи са „лепящите капани“ и палките – мухобойки.

Първите обаче не са добро решение за дома, тъй като от тях все пак могат да паднат насекоми при по-силно разклащане или смачкване. Самите капани имат силно отблъскващ вид и освен това, по тях могат да залепнат не само комари и мухи, но и любопитни детски пръстчета. От друга страна убиването на насекомите с палка е крайно непрепоръчително заради опасността от зараза при разкъсването им при удара. Затова вижте как сами може да си направите безвреден капан за вредителите, който може да поставите както в дома си, така и да вземете с вас на къмпинг.

  • За целта се нуждаете от пластмасова бутилка, 200 милилитра вода, 50 грама захар и 1 щипка суха мая за хляб (или малко парченце прясна мая).

  • Изсипете водата в бутилката и разтворете захарта в нея. Изрежете гърлото на шишето, така че след като го обърнете на обратно, да не достига нивото на водата в него. Добавете маята и разбъркайте. По желание може да покриете капана с подходящ картон или хартия, така че да го декорирате в стила на помещението.

  • От сладкия разтвор започва да се отделя недоловима за нас миризма на захар и въглероден диоксид, които обаче привличат силно хапещите насекоми. Така те се улавят в капана и след време можем да ги изхвърлим, без дори да се докосваме до тях.