Начало Общество Полицията поде информационна кампания срещу зачестилите телефонни измами

Полицията поде информационна кампания срещу зачестилите телефонни измами

СПОДЕЛИ
телефонни измами

razbita-grupa-telefonni-izmami-1

Директорът на ОДМВР-Пазарджик, старши комисар Йордан Рогачев, разпореди извършването на комплексни мерки по противодействието на телефонните измами. През последните три месеца се забелязва тревожна тенденция за драстично зачестяване на опитите за телефонни измами, като в Пазарджик, така и в останалите общински центрове и малки населени места.  Сценариите за измами са различни и извършителите постоянно сменят тактиката си използвайки различни способи за заблуда и умело манипулиране на жертвите.

От състава на областната дирекция се провеждат комплекс от мероприятия – превантивни и оперативни за предотвратяването, пресичането и разкриването на този вид престъпления, но за повишаване на ефективността им и най-вече акцентиране върху превантивния ефект е необходимо разширяване на техния обхват.

Изпратени са писма до кметовете на всички 12 общини в региона с апел за активизиране дейността на Местните комисии за обществен ред и сигурност. Във възможностите е на всяка комисия е да организира провеждането на местно ниво на разяснителни кампании сред хората, с акцент към възрастните и самотноживеещите. Като партньор ще бъдат привлечени и структурите на Регионална дирекция «Социално подпомагане. Нейните служители ще провеждат беседи с най-рисковата категория хора обект на телефонни измами.

На Началниците на полицейските управления в Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград е разпоредено провеждането на срещи с управители на банкови и пощенски клонове, лечебни заведения и общопрактикуващи лекари. До началото на Великденските празници на видни места ще бъдат поставени информационни брошури с най-актуалната информация за схемите на телефонните измами. Една от идеите е да бъде повишено вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят паричните си спестявания. С тях ще се провеждат беседи за риска от извършването на телефонни измами, най-често срещаните схеми за измами, като междувременно ще се уведомява полицейското управление обслужващо банковия клон.

ОДМВР-Пазарджик ще се обърне за съдействие и към всички регионални и местни медии за съвместни инициативи и още по-голяма активност в разяснителната кампания относно начините на извършване на телефонните измами.