Начало Общество Полицията задържа разследващи журналисти

Полицията задържа разследващи журналисти

Освободиха ги след часове разпити.

348
0
СПОДЕЛИ

„Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж.

Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: „Заедно срещу завладяването на държавата“ и за #ДжиПиГейт.“

Това съобщиха от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“  в своята страница във Фейсбук.

„Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях“, казват още журналистите. По думите им МВР охранява унищожаването на документи, доказващи чудовищна корупция, засягаща най-високите етажи на властта.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словот“, съобщиха от  Асоциацията на на европейските журналисти.

От МВР уточниха, че във вторник в ГДБОП „е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления – унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки“. „През вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник“ коментират от полицията и добавят, че „в района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.“

„Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени“ се казва още в прессъобщението на полицията.

В съобщение до медиите омбудсманът Мая Манолова определи задържането на двамата журналисти като нарушение на човешките права. „От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност“ се казва в съобщението.

Оставяме коментара на Вас.

Източник: http://www.transmedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook и винаги бъдете информирани! 

↓↓↓

https://www.facebook.com/pianews/