Начало Бизнес Помощ от 24 лв. на ден за работник, но само за фирми...

Помощ от 24 лв. на ден за работник, но само за фирми със спряна със заповед дейност

СПОДЕЛИ

Заведения, школи, други обекти и фирми, чиято дейност е временно ограничена със заповед на държавен орган заради пандемията, ще се възползват от помощ за работниците си, които са в неплатен отпуск. Тя е в размер на 24 лева на ден и ще се плаща за не повече от 60 дни.

Това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден с бизнеса и синдикатите на заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, предаде БНР.

Помощта ще обхване до 32 500 души. За целта се заделят 50 млн. лева от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева заяви, че подкрепя мярката, но иска срокът на действието ѝ да бъде удължен. „Единствената ни препоръка е може би тя да не действа до края на годината, а да бъде обмислено да бъде в сила до края на март или до края на юни следващата година“, каза Минчева.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че „много други организации, които не са затворени с акт на държавен орган, имат нужда от същото, тъй като те също са притиснати да взимат неплатен отпуск, имам предвид техните работници и служители, но те няма да бъдат обект на това постановление, за съжаление. Другото е, че то ще бъде само до края на годината“.

Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на министъра на труда и социалната политика.

В случаите на непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.