Начало Общество Попинчани декларираха: Не желаем никакви проучвания от която и да е компания

Попинчани декларираха: Не желаем никакви проучвания от която и да е компания

СПОДЕЛИ

Над 50 жители на село Попинци взеха вчера участие в разширеното заседание на комисиите по бюджет и икономика, ТСУ и екология, свикано по повод даването на разрешение да бъде учредено право на ползване от „Асарел -Медет“ АД върху терен общинска собственост от 480 кв. метра в участък „Коминското чукарче“, в землището на село Попинци. На срещата за пореден път присъстваше ръководството на „Асарел – Медет“.

Бе прочетена декларация от името на обществеността в Попинци, с която местното население категорично заявява, че не желае в землището на селото да бъдат извършвани каквито и да е проучвания, не само от „Асарел – Медет“, а и от която и да е друга фирма.

Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД  инж. Делчо Николов многокократно подчерта, че компанията има интерес само към участък „Коминското чукарче“, където възнамерява да проведе единствено геоложки проучвания. Проучванията не крият рискове нито за здравето на населението, нито за земеделските или други дейности, нито за екологичното равновесие в района, подчерта Николов. Той категорично заяви, че Петелово не представлява интерес за компанията, а в договора с Министерство на енергетиката няма клауза за открит рудник. 

От своя страна кметът на общината Никола Белишки заяви, че точката с геоложките проучвания край Попинци няма да бъде внесена за гласуване на майската сесия на Общинския съвет. Причината, която той посочи, е липсата на разбирателство и общ език между ръководството на минното дружество и жителите на селото. Белишки заяви още, че е обидно да се смята, че предложението на „Асарел-Медет“ ще бъде прието с гласовете на съветници, които са акционери или работещи в предприятието. Съветниците от ГЕРБ винаги досега са декларирали конфликт на интереси и не са участвали в гласуването, каза кметът.

На финала на срещата страните се споразумяха в началото на юни,в почивен ден, да бъде свикано ново общоселско събрание, на което ще присъстват представители на общинското ръководство и на „Асарел-Медет“, на което ще бъде направен нов опит за сближаване на позициите.

Снимка: videlinabg.com