Начало Общество Попинчани отбелязват храмовия празник на църквата „Успение Богородично“ и празника на селото

Попинчани отбелязват храмовия празник на църквата „Успение Богородично“ и празника на селото

СПОДЕЛИ

14021526_936681866460795_2333303299695097470_n

Идеята е хората да се обединят около нещо духовно и православно.

Света Богородица е покровител на местната общност, а църквата е най-старата сграда и първата институция, която е оказвала основно влияние за духовното развитие на попинчани.

За всички жители и гости на Попинци, които на 15 август ще влязат в храма „Успение Богородично“, водени от вярата и благодарността към Божията майка, от читалище „Искра-1872“ припомнят няколко исторически факти:
Църквата в село Попинци е построена в сегашния си вид през май 1848 г. Построена е от трънски майстори. В старата част се е помещавало килийното училище. През 1952 г. мелодичният звън на трите и камбани е заснет във филма „Под игото“. 

Възрастните хора в селото разказват, че иконата на Света Богородица в църквата има чудодейна сила. Помогнала е на немалко бездетни млади булки да се сдобият с дългоочаквани рожби.

Честването на храмовия празник „Успение Богородично“ е започнало днес сутринта в църквата, със света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на село Попинци.

Църковното настоятелство, Кметство Попинци и дарители от селото са подготвили курбан, който традиционно ще бъде сготвен и раздаден за здраве в двора на църквата. Кметство Попинци се е погрижило тази година курбанът да бъде безплатен.

За Празника на селото, кметът Стоянка Ставрева, е предвидила фолклорна програма от 17:00 часа на площада пред читалищната сграда. За доброто настроение на жителите и гостите на Попинци ще се погрижат музикантите от оркестър „Сияние“. 

От 19:00 часа самодейните състави към читалище „Искра-1872“ – с. Попинци, с ръководители Мария Терзийска и Иван Чардаков, ще представят своята концертна програма за празника с богата палитра от танци, песни и автентичен местен обичай, след което народното веселие ще продължи отново с музиката на оркестър „Сияние”.

Преди 10 години, на 15 август, отново заедно, но на връх „Петелово” попинчани отбелязаха с курбан Успение Богородично. Три последователни години /2005-2006-2007/ местните хора правеха събор и курбан на Петелово, след което традицията беше прекъсната. Хубаво е, че сега отново се възстановява и празникът ще обедини хората.

Нека пожелаем добро настроение и честит имен ден на всички, които празнуват днес. Нека Света Богородица закриля имениците, близките ни и нашите семейства и дава на всички ни здраве и сили за добри дела!

Текст и снимка: Донка Шопова