Начало Култура Популяризираме оперното изкуство сред младите в Панагюрище

Популяризираме оперното изкуство сред младите в Панагюрище

СПОДЕЛИ

22_-_ELENA_NIKOLAI_-_41

От утре, 11 ноември, в Панагюрище започват Дните на оперното изкуство, посветени на родената в панагюрския край оперна певица Елена Николай и на огромния й принос за развитието на световното оперно изкуство.

Поредицата от образователни проекти за популяризиране на оперното изкуство сред панагюрските деца и младежи ще стартират с гостуването на Държавна опера – Пловдив с две представления в един ден.

В 11:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник с представяне на симфоничната приказка за деца и ученици „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев.

path_208593

За малките зрители Госпожа Опера ще разкаже музикалната приказка „Петя и Вълкът” за храбрия Петьо и страшния вълк с театър на сенките, а децата ще се запознаят с инструментите в симфоничния оркестър, които имитират звуците на животните в гората. Музиката е от Сергей Прокофиев, диригент е Константин Добройков, а режисьор е Славчо Николов. С участието на оркестъра и балета на Държавна опера Пловдив.

7c63d6eb85e0cea6abdc3fcdd0b2baf0

В 16:00 часа, в света на оперното изкуство по синтезиран, достъпен и атрактивен за младата аудитория начин ще ни пренесе спектакълът „Любовен еликсир“ – спектакъл за смелостта да признаваш чувствата си. Действието на комичната опера „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети се развива през 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия. В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири до чувства. Публиката ще се забърка във веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

Дните на оперното изкуство през тази година са част от новия проект на Община Панагюрище „Изкуство с панагюрски дъх“.