Начало Общество Пореден сигнал за опасен участък на пътя Белица – Вакарел

Пореден сигнал за опасен участък на пътя Белица – Вакарел

СПОДЕЛИ

Поредният сигнал за опасен участък от пътя между селата Белица и Вакарел бе подаден преди ден в социалната мрежа. Ето какво написа панагюрката Светла Патърчанова:

„Във връзка с последния трагичен инцидент с автобус искам да споделя следното: На пътя между Вакарел и Белица се е образувало свлачище още от пролетните дъждове. Шофьорите твърдят, че пътят там се крепи само на асфалта, а под него е зейнала пропаст. Въпрос на време е да се срути под тежестта на някой автобус. Има поредица от сигнали, но АПИ нехае. Шосето е от републиканската пътна мрежа. Републикански път III-801. Наясно съм, че свлачището е в територията на община Ихтиман, но реално пътуващите са основно панагюрци.“ 

Светла Патърчанова заяви, че няма да престане да публикува сигнала за опасния участък навсякъде из фейсбук, докато някой от отговорните органи не обърне внимание.

По повод сигнала репортер на ПИА се свърза с Община Ихтиман и пожела да разговаря с кмета Калоян Илиев. Оказа се, че той е в отпуск и затова разговорът бе пренасочен към неговия заместник Тони Кацаров. Той пожела да получи детайлна информация и точен ориентир къде се намира въпросния критичен участък, за да бъде подаден сигнал към АПИ.

В АПИ много добре знаят къде се намира мястото, дори са го обозначили със знак за стеснен участък. Всеки ден колата на Агенцията минава от там и сигурно се отчита, че пътят е „проходим“. Но дали е безопасен? Още отдалече, като се идва откъм Белица в посока Вакарел и се подмине боровата гора, участъкът се вижда отляво. Пътят е подкопан, отдолу е дере – това коментира пред ПИА един от местните шофьори на автобуси, пътуващи по линията Панагюрище – Вакарел – София и обратно. Мъжът допълни, че въпросният път се явява и единствена връзка със света за няколкото малки селца в района, като колите, снабдяващи ги със стоки от първа необходимост, нямат алтернативен маршрут.

Допълнителна опасност създават камионите, които минават от тук, въпреки забраната. Поставяйки предупредителните и забранителни знаци държавата ясно дава да се разбере, че минавайки по този път всеки шофьор на лека кола или на камион, сам носи отговорност за живота и здравето си, както и това на хората, които превозва.

Дори и да пуснем сигнал до АПИ, се съмнявам да се предприемат мерки, ние многократно сме сигнализирали за други критични участъци на територията на общината, които също са част от Републиканската пътна мрежа, но няма никаква реакция – коментира заместник-кметът на Ихтиман.

Още преди три години, на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район, кметът на община Панагюрище Никола Белишки предложи ремонтът на отсечката Панагюрище – Белица – Вакарел да залегне в тазгодишната капиталова програма на правителството. От тогава до сега обаче не се случва нищо друго, освен да се правят някакви инцидентни, частични изкърпвания, които обаче не решават проблема и състоянието на пътя прогресивно се влошава, а от Агенцията да си измиват ръцете с обяснението, че няма пари.

Междувременно ръководството на община Панагюрище редовно се принуждава да кърпи дупките по улици,които са от Републиканската пътна мрежа и чиято поддръжка е задължение на АПИ.

 

 

1 КОМЕНТАР