Начало Култура Поредни успехи  за читалище “Искра-1872”, Попинци 

Поредни успехи  за читалище “Искра-1872”, Попинци 

СПОДЕЛИ

Сребърен медал от Седемнадесетия Национален фолклорен фестивал в гр. Неделино и одобрен проект на читалищната библиотека за нови книги към Министерство на културата

Със сребърен медал се завърнаха самодейците от фолклорната група на НЧ „Искра-1872”- с. Попинци от Седемнадесетия фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в гр. Неделино, който се проведе на 7, 8 и 9 септември 2018 г.

Поредни поздравления за председателя на читалището Маньо Оряшков и ръководителя на групата Иван Чардаков за избора на фестивал и успешното представяне на групата в конкурсната програма на този уникален фолклорен празник на двугласа.

Специални поздравления и за самодейците от Фолклорната група към читалището, които въпреки трудностите на ежедневието, намират сили и време да участват в читалищните изяви от културния календар на читалището и да съхраняват и популяризират песенния фолклор на Средногорието. Групата, с корепетитор Цанко Ненков,  участва за първи път в този фестивал в община Неделино и представи пред жури и публика  на 7 септември народни носии и автентични песни от село Попинци, под съпровод на гъдулка.

И тази година седемнадесетото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие – Неделино ` 2018 бе организирано от Община Неделино с подкрепата на Министерство на културата и отново събра хиляди участници и гости на събитието.  Фестивалът беше официално открит на 7 септември от кмета на община Неделино Боян Кехайов с богата фолклорна програма,  в която звучеше уникалния  неделински двуглас  от домакините, както и песни  и танци от всички етнографски области на България в изпълнение на Ансамбъла на Пловдивската музикална академия.

Жури с председател академик проф. Милчо Василев –ректор на Музикалната академия в Пловдив и членове: гл. ас. д-р Данка Цветкова и Виолета Измирлиева оценяваше участващите колективи и в  трите фестивални дни. Всяко издание на Националния фолклорен фестивал в община Неделино бележи рекорд по броя на участниците и интереса на хиляди туристи. Три дни Неделино става фолклорното сърце на България.

Месец  септември донесе още една радостна новина за екипа на читалище „Искра-1872” – Попинци.  Одобрен е проектът на читалищната библиотека за нови книги по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Той е изготвен от екипа на библиотеката и е на стойност 1674 лева, с включени 110 заглавия на препоръчани книги. В кратки срокове се очаква да бъдат оформени договорите по Програмата с Министерство на културата и да стартира процедурата по изпълнение на проекта.  Надяваме се съвсем скоро да изненадаме потребителите на библиотеката в с. Попинци с нови книги от училищната, детска  и художествена литература.

Текст: Донка Шопова