Начало Бизнес Посланикът на Куба посети „Асарел-Медет“

Посланикът на Куба посети „Асарел-Медет“

СПОДЕЛИ
Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан видя модерното оборудване на компанията и разгледа трезора на златното съкровище
Посланикът на Куба в България Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан посети „Асарел-Медет“АД днес, заедно с Роберто Мартинес – първи секретар в посолството. Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор инж. Николай Пелтеков, прокуриста на „Асарел-Инвестмънт“ Ваня Денева, инж. Ивайло Василев – директор „Иновации, планиране и развитие“ в „Асарел-Медет“, и инж. Юлияна Григорова – инженер „Производствено планиране и развитие“.
Те запознаха гостите с историята и перспективите за развитие, като обърнаха внимание на внедрените автоматизирани системи и социалната отговорност на компанията, заради които председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков стана първият мениджър на минно дружество в света с наградата SDG Pioneer от Глобалния договор на ООН в Ню Йорк. Представени бяха проектите за дългосрочно устойчиво развитие на „Асарел“ и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,4 млрд. лева през последните две десетилетия.
Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан каза, че иска да възроди партньорството между България и Куба в минния бранш. „Ваши специалисти са проучвали находищата на полезни изкопаеми в Куба и са изработили нашата геоложка карта. Имаме голям потенциал в тази сфера“, каза дипломатът и написа в паметната книга на „Асарел“: „Преживяването ни по време на посещението в компанията беше прекрасно. Надяваме се да продължим да работим заедно в рамките на международното сътрудничество между Куба и България, което е наследство от приятелството ни и двустранните ни отношения с дългогодишна история“.
В Панагюрище гостите посетиха залата трезор с Панагюрското златно съкровище, изградена в местния музей с дарение от „Асарел-Медет“АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата. Всяка година оригиналът на тракийския шедьовър се завръща в нея, като през тази година се очаква през м. септември. Дипломатът посети и модернизираната МБАЛ „Уни Хоспитал“ – инвестиция за над 120 милиона лева на „Асарел-Медет“АД чрез публично-частно партньорство с Община Панагюрище.